Egzamin zawodowy Technik masażysta - EGZAMIN ZAWODOWY CZERWIEC 2015
brzezia - 2015-06-10, 16:28
marzencia331 napisał/a: | Napewno wszyscy maja egzamin pisemny 22 czerwca a co do praktyki to z tego co ja wiem to moga byc max 2 gr zadan na cala Polskę.
Ja osobiście z tego co przyszło do przygotowani w szkolach to obstawiam segmentarny kregoslupa bo gdyby chcieli coś wiecej to za długo by to trwalo poniewaz z tego co wiadomo to segmentarny niezaleznie czego zawsze trzeba poprzedzic opracowaniem kregoslupa lub porazenie nerwu twarzowego ale moge sie mylic.
Nam potrzebne sa konkrety od osob ktore juz zdawały a nie tylko przypuszczenia
Musimy byc dobrej mysli Pozdrawiam |
Ludzie przestańcie obstawiać , to jest chore, wszyscy czekamy na potwierdzone pewne informacje a nie gdybanie !!!!!!!!
massagewarsaw - 2015-06-10, 16:28
syc_mary napisał/a: | massagewarsaw napisał/a: |
przykurcze z powodu przeciazenia to jednostka, to do wypowiedzi syc mary | sorrki jeśli wprowadziłam kogoś w błąd 😀 jednak dalej nie wiemy co było przyczyna przeciążenia, jaki jest stan pacjenta, czy ten stan trwa dalej czy ustąpił😀 to wszystko bedzie podlegać pod to jakie techniki wykonamy 😀 tak mi sie wydaje. W końcu rownież techniki masażu bedą podlegać ocenie. |
mary, tylko tyle wiemy, czyli interpretacja jednostki zalezy od ciebie i dziala na twoja korzysc. Po prostu egzaminator daje ci pole do popisu. Czasami pytania nie sa do konca opisane, inaczej wiekszosc nie zdala by
massagewarsaw - 2015-06-10, 16:36 Temat postu: Re: Egzamin
syc_mary napisał/a: | Pytanie z innej beczki. Powiedzmy, że bedzie masaż klasyczny dłoni i przedramienia. W jakiej pozycji ułożycie pacjenta: w Zborowskim mamy want siedząco ale co gdy będziemy mieć tylko stół do masażu bez krzeseł albo jak bedzie jedno krzesło. Jak myślicie? |
przeciez mozna wykonac w dowolnej pozycji: na siedzaco, na stole na brzuchu lub na plecach, nawet na stojaco. Wazne sa techniki, ktore wykonasz. Jesli jest tylko jedno krzeslo, to jeden zdajacy na krzesle, drugi na stole.
a jesli chodzi, czy jedna czy dwie osoby zdaja, to nie ma to zadnego znaczenia dla zdajacych, to tylko problem dla egzaminatora, ktory musi byc bystry, jesli jest 2 zdajacych. Trzeba sie oprzec na tym, co przekazali nauczyciele/dyrekcja, czyli z kazdej szkole moze byc inaczej. Nikt nie powiedzial, ze egzamin w kazdej szkole musi byc dokladnie taki sam.
syc_mary - 2015-06-10, 16:44 Temat postu: Re: Egzamin
massagewarsaw napisał/a: | syc_mary napisał/a: | Pytanie z innej beczki. Powiedzmy, że bedzie masaż klasyczny dłoni i przedramienia. W jakiej pozycji ułożycie pacjenta: w Zborowskim mamy want siedząco ale co gdy będziemy mieć tylko stół do masażu bez krzeseł albo jak bedzie jedno krzesło. Jak myślicie? |
przeciez mozna wykonac w dowolnej pozycji: na siedzaco, na stole na brzuchu lub na plecach, nawet na stojaco. Wazne sa techniki, ktore wykonasz. Jesli jest tylko jedno krzeslo, to jeden zdajacy na krzesle, drugi na stole.
a jesli chodzi, czy jedna czy dwie osoby zdaja, to nie ma to zadnego znaczenia dla zdajacych, to tylko problem dla egzaminatora, ktory musi byc bystry, jesli jest 2 zdajacych. Trzeba sie oprzec na tym, co przekazali nauczyciele/dyrekcja, czyli z kazdej szkole moze byc inaczej. Nikt nie powiedzial, ze egzamin w kazdej szkole musi byc dokladnie taki sam. | Twoim zdaniem pozycja nie jest ważna ale jeśli np będziesz wykonywać np masaż na krzesłach to po jakiego będziesz przygotowywać stół, który podlega ocenie!?
massagewarsaw - 2015-06-10, 16:49 Temat postu: Re: Egzamin
syc_mary napisał/a: | Twoim zdaniem pozycja nie jest ważna ale jeśli np będziesz wykonywać np masaż na krzesłach to po jakiego będziesz przygotowywać stół, który podlega ocenie!? |
no nie, przygotowujesz krzeslo, zreszta podobnie, jak stol.
albo na stojaco, bez tych wszystkich parafenaliow. A moze bedzie to na materacu? Tez przeciez mozna. Chodzi o techniki, dostosowanie ich do jednostki
syc_mary - 2015-06-10, 17:33 Temat postu: Re: Egzamin
massagewarsaw napisał/a: | syc_mary napisał/a: | Twoim zdaniem pozycja nie jest ważna ale jeśli np będziesz wykonywać np masaż na krzesłach to po jakiego będziesz przygotowywać stół, który podlega ocenie!? |
albo na stojaco, bez tych wszystkich parafenaliow. A moze bedzie to na materacu? Tez przeciez mozna. Chodzi o techniki, dostosowanie ich do jednostki | Techniki oczywiście są ważne. Niestety na egzaminie praktycznym większość punktów dostaje sie za przygotowanie stanowiska przed i po masażu typu: wytarcie stołu, klinów, wałków, nawet stolika. Regulacja stołu. Prześcieradła - czy wyścielił stół, czy wyrzucił do odpowiedniego kosza po masażu. Czy wziął papierowe ręczniki i oliwkę do stolika. Czy oliwka jest zamknięta... Pytam bo jestem ciekawa, co wy byście zrobili. Tak samo jak wykonam masaż na złej kończynie to techniki mi nie pomogą.
adria - 2015-06-10, 17:42 Temat postu: Re: Egzamin
syc_mary napisał/a: | massagewarsaw napisał/a: | syc_mary napisał/a: | Twoim zdaniem pozycja nie jest ważna ale jeśli np będziesz wykonywać np masaż na krzesłach to po jakiego będziesz przygotowywać stół, który podlega ocenie!? |
albo na stojaco, bez tych wszystkich parafenaliow. A moze bedzie to na materacu? Tez przeciez mozna. Chodzi o techniki, dostosowanie ich do jednostki | Techniki oczywiście są ważne. Niestety na egzaminie praktycznym większość punktów dostaje sie za przygotowanie stanowiska przed i po masażu typu: wytarcie stołu, klinów, wałków, nawet stolika. Regulacja stołu. Prześcieradła - czy wyścielił stół, czy wyrzucił do odpowiedniego kosza po masażu. Czy wziął papierowe ręczniki i oliwkę do stolika. Czy oliwka jest zamknięta... Pytam bo jestem ciekawa, co wy byście zrobili. Tak samo jak wykonam masaż na złej kończynie to techniki mi nie pomogą. |
zgadzam się w 100% śledzac całą dyskusje.
ma to ogromne znaczenie bo niestety jako pzyszli masażyści w wiekszości na egzaminie jestesmy oceniani za przygotowanie stanowiska itp itd a sam masaż to tylko jakaś cześć punktacji niestety.. chociaz powinien byc najwazniejszy z tego wszystkiego to w praktyce inaczej to wygląda. Jesli sie wykona poprawnie masaz a zle przygotuje sie stanowisko to mozna oblać krótko mówiąc.
massagewarsaw - 2015-06-10, 17:46
stol czy krzeslo sa tylko twoimi narzedziami, tak samo jak materac. Wiec postepujesz bardzo podobmoe w przygotowaniu stanowiska, utrzymaniu higieny. Nie kazdy twoj zabieg masazu bedzie w gabinecie masazu czy w sali szpitalnej na lozku pacjenta, czasami to bedzie korytarz na stadionie sportowym, 2 m2 podlogi w biurze, materac na podlodze u unieruchomionego pacjenta.
jesli macie jedno krzeslo, to jedna osoba bedzie zdawac na krzesle, druga na stole
syc_mary - 2015-06-10, 17:51 Temat postu: Re: Egzamin
adria napisał/a: | syc_mary napisał/a: | massagewarsaw napisał/a: | syc_mary napisał/a: | Twoim zdaniem pozycja nie jest ważna ale jeśli np będziesz wykonywać np masaż na krzesłach to po jakiego będziesz przygotowywać stół, który podlega ocenie!? |
albo na stojaco, bez tych wszystkich parafenaliow. A moze bedzie to na materacu? Tez przeciez mozna. Chodzi o techniki, dostosowanie ich do jednostki | Techniki oczywiście są ważne. Niestety na egzaminie praktycznym większość punktów dostaje sie za przygotowanie stanowiska przed i po masażu typu: wytarcie stołu, klinów, wałków, nawet stolika. Regulacja stołu. Prześcieradła - czy wyścielił stół, czy wyrzucił do odpowiedniego kosza po masażu. Czy wziął papierowe ręczniki i oliwkę do stolika. Czy oliwka jest zamknięta... Pytam bo jestem ciekawa, co wy byście zrobili. Tak samo jak wykonam masaż na złej kończynie to techniki mi nie pomogą. |
zgadzam się w 100% śledzac całą dyskusje.
ma to ogromne znaczenie bo niestety jako pzyszli masażyści w wiekszości na egzaminie jestesmy oceniani za przygotowanie stanowiska itp itd a sam masaż to tylko jakaś cześć punktacji niestety.. chociaz powinien byc najwazniejszy z tego wszystkiego to w praktyce inaczej to wygląda. Jesli sie wykona poprawnie masaz a zle przygotuje sie stanowisko to mozna oblać krótko mówiąc. | Dokładnie. Powiedzmy, że na egzaminie mam m klasyczny, z którego jestem dobrze przygotowana. I powiedzmy, że mam 10-15 minut na wykonanie masażu. Spokojnie to zrobię no bo czemu nie. Wykonam wszystkie techniki i zawsze trafie w klucz. Powiedzmy, ze mam zwiekszone napięcie mięśniowe. Bede masować pacjenta i wykonam techniki, których nie powinnam, jednak egzaminator mi za to nie odejmie pkt. Ważne jest, że wbije sie w klucz. A w prawdziwym życiu tylko bym zaszkodziła pacjentowi a nawet i zrobiłabym mu krzywdę.
syc_mary - 2015-06-10, 17:58
massagewarsaw napisał/a: | stol czy krzeslo sa tylko twoimi narzedziami, tak samo jak materac. Wiec postepujesz bardzo podobmoe w przygotowaniu stanowiska, utrzymaniu higieny. Nie kazdy twoj zabieg masazu bedzie w gabinecie masazu czy w sali szpitalnej na lozku pacjenta, czasami to bedzie korytarz na stadionie sportowym, 2 m2 podlogi w biurze, materac na podlodze u unieruchomionego pacjenta.
jesli macie jedno krzeslo, to jedna osoba bedzie zdawac na krzesle, druga na stole | ja wiem jak jest w prawdziwym życiu. Nie zawsze jest tak jak byśmy chcieli. Chodzi mi o to, ze według Zborowskiego w masażu klasycznym ręki pacjent powinien siedzieć. Natomiast jeśli przyjdzie egzamin i bede miała sam stół do masażu, bez zagłówka z regulacją to jak mam ustawić pacjenta?! Na leżąco chociaż w książce jest inaczej, na łożku w pozycji siedzącej, gdzie pacjentowi jest niewygodnie a co dopiero masażyście! Mowię tu o pozycji siedzącej na łożku bez regulowanego zagłówka.
ninaRolska - 2015-06-10, 18:09
ale czy naprawdę sadzicie ze będą 4 wersje zadań
massagewarsaw - 2015-06-10, 18:12
przeciez tak bylo.
po co klocic sie o fakty?
moze byc 44 zadan, nawet 444. Ty musisz to zdac.
albo schowaj glowe w piasek i badz przekonana, ze moze byc max 2. Twoj wybor
ninaRolska - 2015-06-10, 19:02
nie planuje takich zachowan ale w poprzednim roku bylo jakby inaczej a czy ktos wie co bylo dzisiaj?
massagewarsaw - 2015-06-10, 19:05
ninaRolska napisał/a: | nie planuje takich zachowan ale w poprzednim roku bylo jakby inaczej a czy ktos wie co bylo dzisiaj? |
ha ha ha, krolewna sniezka spadla z ksiezyca
ninaRolska - 2015-06-10, 19:10
to co teraz nap nie ma nic wspólnego z tematem zbliżającego się wkrótce egzam
|
|
|