To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin Zawodowy 2016 maj/ czerwiec

Villemo - 2016-06-19, 09:05

I rozumiem, że jak są jakieś przeciwwskazania to dają asystentów?

Mi zawsze powtarzano, że te testy powinniśmy znać, ale że na pewno nie pojawią się one na egzaminie, i że raczej nie będziemy musieli ich przeprowadzać w zawodzie, bo to domena fizjoterapeutów. Jak widać chyba wybrałam sobie złą szkołę ;/ Mam tylko nadzieję, że jednak dadzą coś innego, bo to byłoby trochę za proste, gdyby przez wszystkie trzy dni dawali to samo :) Chociaż z drugiej strony jak nie zdam to może też będzie lepiej, bo fakt, że nie potrafię przeprowadzić na pacjencie podstawowych testów oznacza, że nie jestem dobrze przygotowana do zawodu. A ja osobiście nie chciałabym, żeby masował mnie ktoś niedouczony. Chyba, że byłby to zwyczajny masaż relaksacyjny :)

Promyk - 2016-06-19, 09:21

w żadnym przypadku nikt z komisji egzaminacyjnej nie kładzie się na stole, ktoś jest po prostu masowany dwa razy. Domeną fizjoterapeutów są testy specjalistyczne, podstawowe nas też jak najbardziej powinny obowiązywać jak nie dla pacjenta to dla własnego bezpieczeństwa - Magiera, Kasperczyk i Walaszek wydał wspaniały zbiór testów pod nazwą Diagnostyka w kinezyterapii i masażu.
Wyobraź sobie, że przyjdzie Ci zrobić masaż powłok brzusznych, a lekarz kierujący przeoczył tętniaka aorty brzusznej ?:)
albo sportowiec po urazie kd. ma trzaski w kolanie ?
ktoś przyjdzie do Ciebie z problemem trzaskającego biodra - bez testów nie zróżnicujesz przyczyny..

Villemo - 2016-06-19, 09:32

Racja :) Dzięki wielkie za odpowiedzi! Zobaczę sobie te testy :)
Promyk - 2016-06-19, 09:34

Spoko. Służę pomocą ;)
lopezka1 - 2016-06-19, 09:41

Nikt nie pisze którą metodą wykonać masaż izometryczny więc rozumiem że nie została ona określona na egzaminie. My się w szkole uczyliśmy metody krakowskiej i wrocławskiej, jest jeszcze sportowa Magiery. Znowu trzeba się będzie domyślać która metoda będzie w kluczu... Zrobią nas tak samo jak zrobili z w styczniu z tym drenażem, gdzie też metody nie określili w poleceniu a była konkretna w kluczu.
lopezka1 - 2016-06-19, 09:43

Dodam jeszcze że wszytskie 3 metody się od siebie bardzo różnią poza faktem że w fazie wstępnej trzeba pobudzić a w końcowej rozluźnić. W każdej są natomiast inne techniki w rozluźnieniu, inne w napięciu. Inny rodzaj liczenia czasu itd itd
Promyk - 2016-06-19, 09:55

Tak 100 % racji. nie wiadomo o jaki chodzi niestety :( z skierowania można wywnioskować, że pracujemy z zawodowymi sportowcami objętymi w klubach opieką medyczną nic więcej, a i to -to tylko założenie
lopezka1 - 2016-06-19, 09:58

Ja nie rozumiem jak można nie określić metodyki. To jest nie w porządku. Jeśli nie określają metody w zadaniu to trzeba rozumieć że jest ona dowolna i każda prawidłowa, a klucz dostosowany tak żeby wszystkie 3 pasowały.
Była burza w styczniu z drenażem, mnóstwo osób się odwoływało z tego co wiem ( bo tam jeszcze chodziło o to że wgle klucz był błędny, a metoda którą zaproponowali została obalona i jest nieprawidłowa) .
I widzę że nic im nie dało to do myślenia i teraz zrobili nam to samo.

lopezka1 - 2016-06-19, 10:08

Na podstawie skierowania nie wydedukujesz rodzaju metody ponieważ w tych metodach nie jest zróżnicowane że np Krakowska jest dla pacjentów mniej sprawnych, a Wrocławska dla sprawnych po kontuzji. Każda z metod może być wykonana w każdym stanie pacjenta.
Jak żyć, co robić.

daria - 2016-06-19, 10:11

Hej :) Jak tam czy ktoś wie co dzisiaj mieli zdjący ? To samo czy coś innego dali?
lopezka1 - 2016-06-19, 10:20

Podobno pojawił się jeszcze obszerny przyśrodkowy uda dzisiaj
kasia86S3 - 2016-06-19, 10:23

Izometryczny i test Loveta bez zmian 😊
Villemo - 2016-06-19, 10:24

Takie trochę wyłudzanie pieniędzy. Za każdy egzamin się płaci. Nie, żebym się doszukiwała jakiegoś spisku. Zazdroszczę, że niektórzy mają to już za sobą :) A napiszcie mi jeszcze taką jedną rzecz: czy wynik naszej pracy komisja podaje od razu czy trzeba jednak czekać?
Promyk - 2016-06-19, 10:29

lopezka1 napisał/a:
Na podstawie skierowania nie wydedukujesz rodzaju metody ponieważ w tych metodach nie jest zróżnicowane że np Krakowska jest dla pacjentów mniej sprawnych, a Wrocławska dla sprawnych po kontuzji. Każda z metod może być wykonana w każdym stanie pacjenta.
Jak żyć, co robić.

ale jesteś w stanie wydedukować jakiej siły bodźca użyć ;)

lopezka1 - 2016-06-19, 10:33

Tak, ale w kluczu będzie głównie jakie techniki zastosował w napięciu i jakie w rozluźnieniu w fazie właściwej. Owszem może być np że wykonał techniki powierzchowne albo głębokie ale to i tak nas nie uratuje xD