Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014
jfrey - 2014-05-27, 22:27
Masage- zgadza się. Nie spotkałam się jeszcze z jednorazowymi prześcieradłami, a i czasami nie ma nic do dezynfekcji. No, ale to, że placówki pozostawiają wiele do życzenia to wiadomo.
Sylwcia - 2014-05-27, 22:32
czy to troche nie dziwne ze niby u kogos wszyscy mieli to samo zadanie w 2 wersjach?
milagros_ - 2014-05-27, 22:32
jfrey napisał/a: | Cytat: | Lepsze to niż pisanie projektu - "egzamin praktyczny pisemny"...
Chociaż szkoda, że nie jest jasno powiedziane jak ma wyglądać i trochę z tym jest zamieszania... |
No właśnie, dlatego już lepszy był projekt, tam było jasne co trzeba napisać, a tu? Nic nie wiadomo. |
Egzamin praktyczny w formie pisemny moim zdaniem był całkowitą pomyłką - nie w takich zawodach jak masażysta... Zamieszania jest dużo z nowym egzaminem, ale nie z powodu formy w jakiej jest on przeprowadzamy tylko wydaje mi się, że z powodu niedoinformowania - no chyba że sama CKE nie do końca wiedziała jak go przeprowadzić i zorganizować
milagros_ - 2014-05-27, 22:34
Sylwcia napisał/a: | czy to troche nie dziwne ze niby u kogos wszyscy mieli to samo zadanie w 2 wersjach? |
A co w tym dziwnego? :>
Może właśnie tak ma być, że na każdy 'egzaminacyjny' dzień mają właśnie przygotowane po dwa komplety zadań
Santia - 2014-05-27, 22:37
Witam Was serdecznie, tak jak większość z Was jestem jeszcze przed egzaminem, i się denerwuję. Zgadzam się z Milagros_ , egzamin pisemny praktyczny był totalną bzdurą, natomiast tutaj nie mamy określonych zasad egzaminu. Życzę wszystkim powodzenia, oby zdali wszyscy którym na tym zależy:)
jfrey - 2014-05-27, 22:48
I to jest błąd, że nie ma określonych jasno zasad, że trzeba zrobić to i to, itd, bo teraz nie wiadomo nic. Masage napisała, że nie przeprowadzało się wywiadu, a może właśnie trzeba było? Nikt nie wie. I dlatego lepszy był pisemny.
Santia - 2014-05-27, 22:52
Podejrzewam że samo CKE nie do końca wie jak ma to wyglądać, lub się nie wyrobili z czasem, a my mamy taki mętlik w głowach. Gdyby było powiedziane od I semestru wiedzielibyśmy się jak przygotowywać, a tak jest wszystko na wariata.
milagros_ - 2014-05-27, 22:54
jfrey napisał/a: | I to jest błąd, że nie ma określonych jasno zasad, że trzeba zrobić to i to, itd, bo teraz nie wiadomo nic. Masage napisała, że nie przeprowadzało się wywiadu, a może właśnie trzeba było? Nikt nie wie. I dlatego lepszy był pisemny. |
Gdyby komisja raczyła napisać konkretne wytyczne do egzaminu i przesłać do szkół i w ten sposób nas poinformować czy: rozmawiać z pacjentem czy nie, przeprowadzać wywiad, mówić o rodzaju zabiegu/jego skutkach, pytać w czasie zabiegu o ewentualne zmiany samopoczucia itp. itd. to byłaby to bardzo dobra forma egzaminu.... Jest to po prostu wszystko jeszcze nie dopracowane - i albo na tym zyskamy albo niestety stracimy...
jfrey - 2014-05-27, 23:00
ja sądzę, że stracimy. nie wiem jak Wy, ale ja mam zamiar wszystkie te formułki i wywiad mówić, bo tak powinien wyglądać zabieg. chyba lepiej lepiej powiedzieć niż nie powiedzieć. chyba nie wyrzucą nikogo z sali.
milagros_ - 2014-05-27, 23:02
jfrey napisał/a: | ja sądzę, że stracimy. nie wiem jak Wy, ale ja mam zamiar wszystkie te formułki i wywiad mówić, bo tak powinien wyglądać zabieg. chyba lepiej lepiej powiedzieć niż nie powiedzieć. chyba nie wyrzucą nikogo z sali. |
I jesteś pewien, że starczy Ci czasu? Jak ktoś wcześniej napisał na zabieg masz max 10minut...
adamdol - 2014-05-27, 23:10
10 min.na zabieg bo za tyle płaci NFZ
wymogi egzaminacyjne zostały po prostu dostosowane do wytycznych NFZ
jfrey - 2014-05-27, 23:13
ale 10 minut na sam zabieg, ja tak zrozumiałam, a nie przygotowanie pacjenta, itp rzeczy. może źle rozumuję, ale przecież wywiad i poinformowanie pacjenta jest ważne. inaczej to co, zostanie zrobiony zabieg bez niczego lub jak się zrobi wywiad to zostanie 5 minut na masaż?! Porażka.
Santia - 2014-05-27, 23:24
jfrey napisał/a: | ale 10 minut na sam zabieg, ja tak zrozumiałam, a nie przygotowanie pacjenta, itp rzeczy. może źle rozumuję, ale przecież wywiad i poinformowanie pacjenta jest ważne. inaczej to co, zostanie zrobiony zabieg bez niczego lub jak się zrobi wywiad to zostanie 5 minut na masaż?! Porażka. |
Wg przykładu zadania CKE mamy 120 min na wykonanie zadania, więc spokojnie zdążymy przeprowadzić wywiad, przygotować siebie i pacjenta, przeprowadzić masaż, uporządkować stanowisko, i wypełnić kartę. Z drugiej strony jeśli nie będzie jedn chorobowej, to i wywiad będzie krótszy. Ja tam zamierzam wywiad przeprowadzić, bo nie wiadomo co jest w kluczu.
masage77 - 2014-05-27, 23:54
No dobra przeprowadzić wywiad, ale jak to ma wyglądac w praktyce?? Jak pacjent ma odpowiadać skoro ma inne zadanie i w ogóle skad ma wiedziec co powiedzieć? Jak dla mnie nie trzeba tego robić.
masage77 - 2014-05-28, 00:00
Nasz rocznik jest po prostu królikiem doświadczalnym cke Za to, że nie mielismy informacji przed egzaminem o jego przebiegu i w ogóle o samej jego formie dowiedzielismy sie na dwa miesiace przed to powinni zdać wszyscy!!
|
|
|