Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin Zawodowy 2016 maj/ czerwiec
daria - 2016-06-18, 16:50
Do brzucha jest za dużo przeciwwskazań, więc go nie będzie na pewno
Yasu - 2016-06-18, 16:58
Powiedzcie mi jedną rzecz. Wszyscy mówią, co jest w kluczu... Ale skąd oni wiedzą, co w tym kluczu jest, skoro klucz widzi tylko egzaminator... Przynajmniej tak mi mówiono. ;/
alex.mar - 2016-06-18, 17:08
Mi dziewczyna napisała po egzaminie jakie miejsce mieli wiec to nie plotka. Ja nie słyszałam żeby ktoś coś mówił o kluczu, tylko co w karcie pacjenta
alex.mar - 2016-06-18, 17:09
Mi dziewczyna napisała po egzaminie jakie miejsce mieli wiec to nie plotka. Ja nie słyszałam żeby ktoś coś mówił o kluczu, tylko co w karcie pacjenta
Promyk - 2016-06-18, 17:23
no ja w odniesieniu do klucza napisałem RZEKOMO bo nie wiem czy to prawda
Yasu - 2016-06-18, 17:37
Tu nie chodzi o Ciebie, spokojnie Ale na fb wypisują "Trzeba zrobić tak i tak, bo tak było w kluczu!"
monikasz40 - 2016-06-18, 18:05
co do zadań to wydaję mi się,że powinno być ich 6,po dwa na każdą grupę,jeśli był trójgłowy i dwugłowy ramienia,to dochodzi naramienny z ręki,jak trójgłowy łydki i dwugłowy z nogi to zostaje czworogłowy uda.Ale czy tak jest to nie wiadomo,szkoda,że mało ludzi chce się podzielić dzisiejszymi egzaminami.Mam pytanie czy test Loveta robić w diagnostyce od 3 do piątego stopnia i na obydwóch rękach czy nogach dla porównania,czy tylko wybrany mięsień i kończyna. I jak ułożyć kliny czy wałki przy masowaniu trójgłowego ramienia.I może te części kończyn w których jest mała powierzchnia do masowania ,np.przód podudzia(co tam jest mięśni,goła piszczel i trochę z boku) lub przedramię będą odpuszczone
aluniatoja - 2016-06-18, 18:10
Mnie wydaje się że do kończyny górnej wałki, kliny nie są potrzebne (tak na logikę), a co do ustawienia kończyny dolnej gdzie wałki to sama zastanawiam się. Może ktoś podpowie gdzie ustawić wałek dla mięśnia 2głowy uda i 3głowy łydki? A pozycja to jaka? Leżenie na brzuchu? I jakie ćwiczenia zastosować czy można napisać np.: oszczędzanie nogi, redukcja wagi i kontrola diety czy konkretne cw?
Yasu - 2016-06-18, 18:12
Test Lovetta robimy od 3 w górę i zawsze porównujemy z drugą kończyną. W tym przypadku sprawdzamy konkretne mięśnie w obu kończynach.
Kliny i wałki... To jest najlepsza sytuacja, bo ludzie jak dla mnie wypisują bzdury. Myśmy używali klinu tylko i wyłącznie do opracowania m. dwugłowego uda. Do żadnego innego nam nie był potrzebny.
To ja może krótko napiszę, jak myśmy to wykonywali.
Trójgłowy łydki - Leżenie przodem, stopy nieco poza kozetką. Stopę pacjenta blokujemy swoim udem i na skurcz każemy mu wykonać ruch, tak jakby chciał stanąć na palcach, a swoim udem oporujemy.
Dwugłowy ramienia - Leżenie przodem, klin pod przedramię. Przedramię pacjenta oporowaliśmy swoim przedramieniem, choć to jest mega niewygodnie.
Trójgłowy ramienia - Leżenie przodem, kg ułożona tak, że dół łokciowy znajduje się na brzegu kozetki, przedramię zwisa luźno. Swoimi nogami oporujemy przedramię i każemy pacjentowć prostować kg w łókciu.
Naramienny - Pacjent siedzi na krześle, ręka luźno wzdłuż ciała. Stajemy/siadamy tak, że pacjent siedzi bokiem do nas. Jego kg oporujemy swoimi nogami i każemy mu odwodzić kg.
Czworogłowy uda - Leżenie tyłem. Na skurcz każemy pacjentowi docisnąć kolano do kozetki i przyciągnąć palce u stopy do siebie.
To jest to co myśmy wykonywali, nie mówię że tak ma być w 100%.
daria - 2016-06-18, 18:25
Mi się wydaję,że robimy test tylko na 3,bo tyle trzeba mieć żeby móc wykonać izometryka
aluniatoja - 2016-06-18, 18:26
Jak wykonać u pacjenta test lovetta (palpacyjnie) i do jakiej skali?
Yasu - 2016-06-18, 18:30
Każesz mu wykonać ruch, za jaki odpowiada dany mięsień przeciwko oporowi grawitacji. Np. przy dwugłowym uda każesz zgiąć w stawie kolanowym i wyprostować w st. biodrowym. A do której skali... Ja bym zrobiła do 5.
monikasz40 - 2016-06-18, 21:22
My czworogłowy napinaliśmy przy wyprostowanym kolanie ,a palce zgięte ,do siebie grzbietowo i tak jest najprościej,trójgłowy łydki przy masażu wg wierzbickiego można napinać,dwoma sposobami ,wałek pod piszczel palce zginamy grzbietowo i stopę rotujemy na zewnątrz palcami i działa lub palce prostujemy podeszwowo i też działa,bo napinanie przy lovecie z nogami poza stołem też robiliśmy,ale czy pacjent potem ma się suwać po tym stole do masazu?
fido - 2016-06-18, 21:38
czy są osoby które chcą się odwołać od wczorajszego egzaminu
Ewciak92 - 2016-06-18, 21:46
ja
|
|
|