To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014

masage77 - 2014-05-27, 12:28

Dokładnie bez udziwnień ;)Nie ma za co... Znam ten stres przedegzaminowy bardzo dobrze - chyba z tydzien nie spałam przez to dobrze ;p Nikt nic nie wiedział bo wchodziłam w pierwszy dzień egzaminowania i to na 8.00 ;o W sumie to nadal nie wiadomo jaki jest klucz ;p Czy np są punkty za informacje dla pacjenta, czy trzeba było powiedziec mu o czasie zabiegu, rodzaju, dolegliwosciach jakie moga sie pojawic po..
jfrey - 2014-05-27, 12:50

Jutro mam zajęcia z nauczycielem teorii, ma nam objaśnić wszystko i odpowiedzieć na wątpliwości. Napiszę wam tutaj co mówił, jeśli chcecie.
robobobo91 - 2014-05-27, 13:01

jfrey jak będziesz wiedział coś więcej po jutrzejszych zajęciach to napisz. :grin:
warzecha2 - 2014-05-27, 13:26
Temat postu: W sprawie egzaminu praktycznego.
Cytuje nie swoje słowa tylko co znalezione zostało na necie::

egzamin: przeczytalam gdzies na jakims forum jak wygladal wczoraj egzamin. nie bylo wywiadu, ocenie podlegalo: przygotowanie stanowiska, zabieg, sprzapanie stanowiska, karta pacjenta , zadania...nie wiem co za zadania bo ta osoba nie napisala..na masaz bylo MAX 10 MIN!!terzeba bylo samemu dobrac techniki masazu tak zeby zmiescic sie w 10 min. nie byly wymienione na karcie z egzaminem tak jak to jest w informatorze. nie wiem jaka okolice miala masowac ta osoba bo nie napisala. nie trzeba tez bylo polecac czy zalecac cwiczen dla pacjenta. komendy do egzaminatora kazdy mowil polglosem bo klucz byl jeden i chodzilo o to zeby nie podpowiadac innym zdajacym.

masage77 - 2014-05-27, 14:48

Haha przecież ja to napisałam kilka postów wcześniej <lol>
gooosia90 - 2014-05-27, 14:53

masage77,
Możesz powiedzieć jaki masaż wykonywaliście i jaką okolicę masowalście?

disnejka - 2014-05-27, 15:12

i jak jest z anatomią czynnościową? Rozumiem ze się pojawia na praktycznym
gooosia90 - 2014-05-27, 15:22

nam mówiono, że na praktycznym obowiązują nas tylko mięśnie do wypisania w dokumentacji a reszta na teście...
disnejka - 2014-05-27, 15:39

przydalyby sie jeszcze obszary do masowania,jakie kto mial, zadania sie powtarzają. Kazdemu to ulatwi zycie,jakos nastawi. Kwestia woli osob,które są po ;)
aga.zdebel - 2014-05-27, 16:30

Witam jestes z Śląska bardzo chetnie umowie sie z kims kto zdaje nowa formule egzaminu. Ja zdaje 11 czerwca. Wpiszcie tutaj kiedy zdajecie i jakie mieliscie zadania na egzaminie. Napewno cos sie powtorzy nie sa wstanie wymyslec az tylu zadan. Pozatym pamietajcie w czesci pisemnej egzaminu praktycznego moga poprosic o napisanie wszystkiego np anatomia miejsca ktory zostal poddany zabiegowi, jaki alternatywny masaz mozna zastosowac, wskazania i przeciwskazania do danej jednostki chorobowej. Moj numer telefonu 793323826 kto chetny z okolic slaska zapraszam. AGA
Lucyna90 - 2014-05-27, 17:45

A czy padały jakieś pytania od egzaminatora ? podczas wykonywania masażu ?
disnejka - 2014-05-27, 19:44

nie moga zadawac pytan, raczej wolna amerykanka - Twoja chwila prawdy. :)
sebeq - 2014-05-27, 20:23

O co wy się pytacie, przecież to ewidentna prowokacja. Jeśli ktoś nie chce zdradzać info na temat egzaminu to niech nic nie pisze i kropka a nie pisze jakieś zdawkowe bzdury, dzięki za taką pomoc.
Daniel_26 - 2014-05-27, 20:37

Trochę to nie miłe. Inne kierunki już wiedzą co będą miały. U nas jakoś nikt się nie kwapi do dzielenie informacji.
Nie wiem, może głupie myślenie, że konkurencja, to niech im się nie uda. Ale sorry, z drugiego końca Polski nikomu przyszłych klientów nie odbiorę, zresztą i tak o pracę po techniku masażyście ciężko więc o czym tu gadać.

Ale serio. Inne kierunki wiedzą już niemal wszystko, że niby jeden zestaw i każdy ma to samo i już się nie obawiają.

Mam nadzieje, że masażyści również będą solidarni.

robobobo91 - 2014-05-27, 20:41

Dostałem informacje dotyczące egzaminu praktycznego który odbył się w poniedziałek. Uczniowie mieli masaż klasyczny grzbietu rozluźniający, były dwie grupy :
A) odcinek lędźwiowy
B) odcinek piersiowy
Do napisania przeciwwskazania i zalecenia dla pacjenta. Bez jednostek chorobowych. Wywiadu nie było, a do pacjenta można było tylko podstawowe komendy powiedzieć.
Na egzaminie nie było wymienionych technik, masaż miał trwać 10 min.