Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014
kpk1981 - 2014-03-24, 16:36
Na pewno napiszemy test abcd. Na praktycznym spodziewałbym się głównie uzupełnienia dokumentacji medycznej, nie mam pojęcia co jeszcze mogłoby być, może zalecany pacjentowi instruktarz ćwiczeń do wykonania w warunkach domowych. Szczerze mówiąc cieszę się, że będzie zaliczenie praktyczne a nie ten koszmarny projekt pisany pod klucz.
W Medyku w Olsztynie kadra nauczycielska jest bardzo solidna... w większości. Zdarzają się pewne "ciężkie" przypadki, lecz - na szczęście - nie są to nauczyciele nauczający ważnych przedmiotów zawodowych. To jest taka szkoła, że tutaj głównie od ucznia zależy z jaką wiedzą i umiejętnościami pójdzie dalej. Z prawie czterdziestu osób zostało nas tylko siedemnastu.
Rayan - 2014-03-30, 22:14
Jeśli wierzyć informatorowi który jest zamieszczony na głównej stronie CKE, i chyba jest jedynym jak na razie potwierdzonym źródłem informacji o egzaminie to wychodzi na to że część praktyczna egzaminu będzie TYLKO w formie praktycznej, nie ma żadnych przesłanek do tego że będzie w ogóle cokolwiek do napisania. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że kadra pedagogiczna nic nie wie.
zapraszam do informatora: http://archiwum.cke.edu.p..._tmas_popr2.pdf
moduł 3, str. 1-6
2. Przykładowe zadanie do części praktycznej egzaminu dla wybranych
umiejętności z kwalifikacji Z.1. Świadczenie usług w zakresie masażu
U pacjenta przeprowadź ocenę strukturalną i wykonaj masaż klasyczny podudzia lewego,
wypełniając polecenia zawarte poniżej. Stosuj podane techniki diagnostyczne oraz
terapeutyczne.
Przygotuj stanowisko pracy i dokonaj oceny struktur przedniej części podudzia stosując
techniki diagnostyczne:
- termiczną, opukiwania (tkanka łączna), przesuwania (tkanka łączna) i rozcierania
(tkanka mięśniowa).
Oceń struktury okolicy tylnej podudzia stosując techniki:
- termiczną (skóra), fałdu skórnego (skóra), fałdu mięśniowego (tkanka mięśniowa),
przesuwania (tkanka mięśniowa).
Wykonaj techniki odkształceń w leżeniu tyłem:
- głaskanie powierzchowne (naskórek, skóra właściwa i tkanka podskórna) okolicy
przedniej podudzia;
- głaskanie głębokie (dopowięziowe i domięśniowe) grupy przedniej i bocznej mięśni
podudzia;
- rozcieranie powierzchowne i głębokie (powięź i przegrody międzymięśniowe);
- ugniatanie jednorącz i szczypcowe podłużne mięśni grupy przedniej podudzia;
- głaskania końcowe głębokie i powierzchowne (zgodnie z owłosieniem).
Wykonaj techniki odkształceń sprężystych w leżeniu przodem:
- głaskanie powierzchowne (naskórek, skóra właściwa i tkanka podskórna) okolicy
tylnej podudzia;
- głaskanie głębokie (dopowięziowe, domięśniowe) okolicy tylnej podudzia i mięśni
grupy tylnej podudzia;
- rozcieranie stroną grzbietową palców ręki (dopowięziowe i domięśniowe) okolicy
tylnej podudzia i mięśni grupy tylnej podudzia;
- rozcieranie naprzemienne kciukami środkowej bruzdy mięśniowej okolicy tylnej
podudzia.
Wykorzystaj stanowisko wyposażone w stół do masażu oraz środki niezbędne do wykonania technik.
Czas na wykonanie zadania wynosi 120 minut.
Rayan - 2014-03-31, 19:56
kompasik napisał/a: | no i przypuszczenia kolegi wyzej stały się prawdą. Egzamin ma przebiegać praktycznie, masowac bedziemy sobie nawzajem.....maja bc egzaminowane 2 osoby na raz... jak to wyjdzie to nie wiem.
a widze że kolega z Olsztyna...uczysz się w olsztyńskim medyku? |
Faktycznie, potwierdzam, dzisiaj dostaliśmy informację o tym że będzie do wykonania masaż na sobie nawzajem, ale znajdą się też 4 stanowiska gdzie trzeba będzie coś napisać, podejrzewam że być może uzupełnienie dokumentacji medycznej lub zestaw ćwiczeń.
Pozdr.
Daniel_26 - 2014-04-03, 20:08
A czy doszły Was słuchy o egzaminie teoretycznym. Co ma tam być?
Według informatora:
60 min., 40 Pytań, Test, 1 z 4 odpowiedzi prawidłowa. Wymagane 50% by zdać.
WYMAGANIA EGZAMINACYJNE
Wykonywanie masażu w medycynie
- charakteryzuje budowę i czynności układów i narządów człowieka
- określa wskazania i przeciwwskazania do poszczególnych rodzajów masażu
- dobiera metody masażu w medycynie do jednostek chorobowych pacjenta
Wykonywanie masażu w sporcie
- wyjaśnia biomechanikę organizmu człowieka w różnych dyscyplinach sportu
- dobiera rodzaje masażu do dyscypliny sportu i cyklu treningowego
- dobiera metody masażu stosowane w odnowie biologicznej organizmu
Wykonywanie masażu w kosmetyce i profilaktyce
- dobiera rodzaje masażu relaksacyjnego
- przestrzega zasad masażu stosowanego w kosmetyce
- przestrzega zasad masażu stosowanego w profilaktyce
I to jest wszystko, co jest zawarte w informatorze. Nie mówię, że mało, ale brakuje czegoś takiego jak pierwsza pomoc, prawo i inne pierdółki, które były na starych egzaminach jak i brak i pytań z zakresu zagadnień klinicznych.
Już kwiecień i wypadało by się zacząć uczy, zwłaszcza, że w głowie pustka (nie całkiem, no ale luki w pamięci są) i myślicie, że trzymając się wytycznych z informatora (gdyż chcę opracować plan działania na najbliższe 2 miesiące) odnośnie egzaminu teoretycznego wystarczy?
Czy mówiono coś u Was w szkołach na temat części teoretycznej? U mnie to tylko o praktycznej się mówi i słyszy.
kompasik - 2014-04-11, 11:25
No ja wiem tylko, że 40 pytań teoretycznych i bez tej części z przedsiębiorczości.
Znacie już terminy swoich egzaminów praktycznych...? Może dowiedzieliście się czegoś więcej na temat przebiegu egzaminu...co trzeba będzie napisać.?
massagePaj - 2014-04-11, 22:30
WItam wszystkich, ucze sie w MSZ w Chelmie woj. Lubelskie i mam zamiar powiedziec Wam co u nas mowia na temat egzaminu.
Wykaz sprzetu juz przyszedl jakis czas temu, wiec napewno nie bedzie Shantala bo lalek w wykazie nie ma, masujemy siebie nawzajem. Co do czesci pisemnej na egzaminie to wszyscy mowia o wypelnieniu karty pacjenta + mozliwym zestawie cwiczen dla pacjenta do wykonania w domu. Moje wlasne typy dotycza to ze moze bedzie trzeba wypisac struktury anatomiczne na ktorych bedziemy wykonywac masaz tj. glownie miesnie i ich przyczepy, czynnosc.
Odnosnie samego przebiegu to mowia nam ze na kazda pare zdajacych tj Ciebie i kolegi czy kolezanki ktorego bedziemy masowac a pozniej on nas bedzie dla OBOJGA razem 240min czyli + - 120min na osobe.
Takie informacje mam na dzien dzisiejszy a egzamin praktyczny moja klasa zdaje 7 i 8 czerwca po czym mamy jeszcze tydzien praktyk zawodowych ^^ zycze wszystkim powodzenia
Rayan - 2014-04-13, 19:35
w mojej szkole 11-12 czerwca jest praktyczny, a później 16 teoria więc mam nadzieję że podzielisz się swoimi wrażeniami odnośnie egzaminu
kompasik - 2014-04-15, 11:07
O tak liczymy na relacje z egzaminu
sebeq - 2014-04-16, 12:59
U nas był przeprowadzany próbny z praktyki.
Zadanie było identyczne jak te o którym pisze Rayan, dodatkowo trzeba było wypisać przeciwwskazania do masażu podudzi z czym był problem bo np, napisanie gorączka czy podwyższona temperatura nie zaliczało należało napisać gorączka powyżej 38 stopni.
W poniedziałek mieliśmy mieć standaryzację testu z teorii, niestety pani wzięła ze sobą zły zestaw pytań a dodatkowo pytała się naszej kierowniczki w szkole czy część osób mogła by pisać starą wersję praktyczną tzn "projekt", nasza pani na szczęście kategorycznie odmówiła.
Ogólnie widać, ze mają nas w dupie, widocznie lobby fizjoterapeutów jest już o krok od przepchnięcia ustawy która będzie jasno mówiła, że masaż wykonuje tylko fizjoterapeuta
Tak czy siak, liczę, że będzie klasyk no i że nie będzie do wypisania przyczepów mięśniowych bo z tym u mnie bardzo krucho.
Maly - 2014-04-16, 16:53
kompasik napisał/a: | Ogólnie widać, ze mają nas w dupie, widocznie lobby fizjoterapeutów jest już o krok od przepchnięcia ustawy która będzie jasno mówiła, że masaż wykonuje tylko fizjoterapeuta |
a nie przypadkiem tylko technik masazysta?
sebeq - 2014-04-16, 18:03
Nie no co ty, nie wiesz? Przecież jedynie wykształcony na państwowej uczelni fizjoterapeuta zna się na masażu a nie tam jakiś technik czy już w ogóle szaman po kursach. Tacy to jednym ruchem ręki potrafią pogruchotać pacjentowi kark czyniąc go kaleką do końca życia...
Rayan - 2014-04-18, 11:59
sebeq napisał/a: |
Zadanie było identyczne jak te o którym pisze Rayan, dodatkowo trzeba było wypisać przeciwwskazania do masażu podudzi z czym był problem bo np, napisanie gorączka czy podwyższona temperatura nie zaliczało należało napisać gorączka powyżej 38 stopni. |
czyli mam rozumieć że najpierw na próbnym praktycznym musieliście wykonać masaż podudzia wraz z diagnostyką tak jak w tym przykładowym zadaniu z informatora? Oprócz tego mieliście do napisania tylko przeciwwskazania? Czy ćwiczyliście też przygotowanie stanowiska, zakończenie względem pacjenta stanowiska i masażysty itd?
Pozdr.
sebeq - 2014-04-19, 15:25
Tak, najpierw przygotowanie do masażu.
Co do tych przeciwwskazań to już czaję o co chodzi, zależy z której książki korzystają układając klucz.
U Zbora jest inaczej tzn gorączka, a np w Masażu z elementami rehabilitacji jest temperatura powyżej 38 stopni. Czyli w tym debilnym kluczu trzeba trafić idealnie słowo w słowo i wydedukować na podstawie ułożenia fusów na dnie kubka na jakiej książce się opierają.
Daniel_26 - 2014-04-29, 20:53
Również miałem niedawno egzamin próbny, jednak w niczym on nie przypominał tego, który jest w informatorze.
Z tego co mówili nauczyciele, to ten egzamin próbny był przygotowany przez nich na podstawie doświadczenia, więc mało ma miał wspólnego z tym co będzie.
Kompletnie nie wiem, jak się przygotowywać do tego egzaminu i czego można się spodziewać.
To przykładowe zadanie z informatora, to zdecydowanie za mało.
Może ktoś ma jakieś podobne zadania. Zwłaszcza chodzi o polecenia i o nazewnictwo. My posługujemy się "normalny" tj. rozcieranie, ugniatanie a nie jakieś techniki odkształceń sprężystych i w dodatku dopowięziowe i domięśniowe tylko budkowe, daszkowe, cytrynki i inne cebulki, pieski, które Pan Zborowski opisał w swojej książce.
Miesiąc do egzaminu a my jesteśmy, za przeproszeniem w czarnej d...e
O teoretycznym to się w ogóle nie wspomina. Nie wiem, czy tracić czas na naukę prawa, pierwszej pomocy i fizjoterapii i klinicznej, skoro nie ma jej w wymaganiach podanych w informatorze.
A masażu w kosmetyce i profilaktyce to w ogóle się jeszcze nie uczyliśmy
Szczerze to liczę na Was forumowicze, że podzielicie się informacjami z egzaminu, zwłaszcza, Ci którzy mają go wcześniej (z tego co słyszałem, to gdzieniegdzie zdają pod koniec maja).
Ja mam na początku czerwca i wszystko co będzie opiszę
kompasik - 2014-05-02, 12:46
a kiedy kolega ma konkretnie egzamin praktyczny?
ja mam 18 czerwca wiec dopiero wtedy podzielę się swoimi wrażeniami.
Pozdrawiam!
|
|
|