Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014
masage77 - 2014-05-26, 22:15
Powodzenia wszystkim, którzy egzamin mają przed sobą! Nie ma sie po co stresować egzamin był prosty:)
jfrey - 2014-05-26, 22:17
a jak można do Ciebie napisać? nie widzę takiej opcji.
masage77 - 2014-05-26, 22:18
Ehh nie mogę jeszcze wysyłać wiadomości prywatnych ;/ Jestem tu nowa.
jfrey - 2014-05-26, 22:30
Nie mogę się doczekać.
Daniel_26 - 2014-05-27, 07:06
Czy koleżanka po fachu podpisywała jakąś deklarację tajności, że nie chce się podzielić informacjami o przebiegu egzaminu
Już nie ważne, co dokładnie było (co mieli inni koledzy), tylko chociaż sam przebieg?
Jak to wygląda.
Można mówić do pacjenta czy nie?
Jest wywiad czy nie?
Są jakieś ćwiczenia do nauczenia, czy nie?
Jest opisane jakie mamy zrobić techniki, czy po prostu pisze wykonaj jakiś rodzaj masażu na danej partii ciała?
Albo prościej. Czy zadanie wygląda tak jak w informatorze jest mniej więcej tak samo opisane czy inaczej?
Sądzę, że są to na tyle ogólne pytania, że można na nie odpowiedzieć publicznie.
Wiadomo na forum zaglądają różni ludzie, zapewne z CKE jak i sami egzaminatorzy również, więc nie wypada mówić o niektórych rzeczach a wręcz się nie powinno.
massagewarsaw - 2014-05-27, 08:00
Daniel_26 napisał/a: | Czy koleżanka po fachu podpisywała jakąś deklarację tajności, że nie chce się podzielić informacjami o przebiegu egzaminu |
dan, tu raczej nie chodzi o tajnosc, tylko forumowicze, jak tylko zdadza/dostana dyplom, to juz sie nigdy wiecej na forum nie pojawiaja. Przychodza glownie, zeby wziac informacje, raczej niz nia sie dzielic - czyli przedluzenie szkolnej zasady "zakuc, zdac, zapomniec"
jfrey - 2014-05-27, 08:20
Jak można tu usunąć swój post?
Pewnie massagewarsaw ma rację, że jak ktoś jest "po" to już się tutaj nie pojawi.
izzi - 2014-05-27, 08:33
nie pytam o informator tylko o to jak to wyglądało wczoraj w praktyce?...dzisiaj na pewno kolejne osoby będą zdawać....ja mam swój w czerwcu...
massagewarsaw - 2014-05-27, 08:40
jfrey napisał/a: | Jak można tu usunąć swój post?
|
krzyzyk po prawej stronie nad postem.
teraz tak - posty tylko z emotikonami, lub z ich duza iloscia, jak rowniez bardzo krotkie czy z adresem@ beda usuwane, bo nic nie wnosza do dyskusji
masage77 - 2014-05-27, 10:47
Żadnego wywiadu nie było, nie wiadomo co jest w kluczu dlatego mówilismy półgłosem( aby nie było ze podpowiadamy osobie obok) do pacjenta podstawowe komendy, zalecania, ostrzeżenia etc.
Zadnych cwiczeni nie było.
Ocenie podlega: przygotowanie stanowiska, zabieg, sprzątanie stanowiska, karta pacjenta, zadania.
W naszym przypadku nie było wymienionych technik. Trzeba było samemu dobrać. Masaż nie mógł przekroczyć 10 minut co mnie zdziwiło bo musiałam dobrze sie zastanowić jakie wybrać techniki aby mi czasu starczyło ;/
mat20138 - 2014-05-27, 11:07
cześć wszystkim mam pytanie odnośnie drenażu którą wersję lepiej wykuć Polską czy Niemiecką i pytanie odnośnie technik które to są techniki na węzłach a poza węzłami i jeszcze jedno jak jest faza właściwa i zaczynamy od ogólnego głaskania a w fazie przygotowawczej też jest głaskanie wstępne to trzeba pisać to w fazie przygotowawczej i na początku jednocześnie właściwej i zasady czy też się piszę na początku fazy przygotowawczej i trzy trzeba pisać w fazie właściwej liczby np. 1.drenaż dołów pachowych 2.itp
dam przykład: faza przygotowawcza:
głaskanie wstępne całego grzbietu
faza właściwa :
ogólne przegłaskanie grzbietu
faza 1:
drenaż dołów pachowych
drenaż w kierunku równoległym do kręgosłupa
drenaż dołów pachowych
faza2:
drenaż w kierunku prostopadłym do kręgosłupa
drenaż w liniach pachowych
drenaż dołów pachowych
ogólne przegłaskanie grzbietu
faza utrwalająca:
głaskanie końcowe całego grzbietu
proszę o wyjaśnienie mat20138
Sylwcia - 2014-05-27, 11:50
masage77 jakie,, zadanie" podlegalo pod ocene?
milagros_ - 2014-05-27, 12:08
Sylwcia napisał/a: | masage77 jakie,, zadanie" podlegalo pod ocene? |
Zadania raczej nikt Ci nie napisze.
masage77 dziękujemy za te ogólne wskazówki, na pewno pomogą chociaż trochę rozładować stres
Lucyna90 - 2014-05-27, 12:15
Hej. masage77 jaki masaż wykonywałaś ?
disnejka - 2014-05-27, 12:23
z tego co wiem to nacisk na klasyk,bez obaw wydziwień.
Bardzo mnie interesuje obszar do masowania z polecenia.
|
|
|