Egzamin zawodowy Technik masażysta - Ktoś ma już arkusz egzaminu teoretycznego czerwiec 2012 ?
axis1 - 2012-06-18, 19:23
miodulka kochanie ja bym wzial ale nam nie dali, mamy do odebrania dopiero w czwartek bo jako jedyny z grupy sie rzucalem ze chce miec arkusze bo pisze na karcie odpowiedzi ze moge wziac:) a i tak nie dali:) nie moja wina a martwie sie i tak:) uczyc sie uczylem i raczej zdalem ale wiesz jak jest w zyciu, nawet jak sie nauczysz mozesz w dupe dostac;) zycie nie jest przewidywalne:)
miodulka - 2012-06-18, 19:25
no ja to rozumiem ale co ci da to, że dzisiaj się dowiesz czy zdasz czy nie?:) zdasz czy nie nic to nie zmieni wiec spokojnie teoria to nic wielkiego wiec easy ;p martw sie praktyka jak nie masz czym;p
[ Dodano: 2012-06-18, 20:29 ]
a jeszcze jedno? tak idealnie pamiętacie swoja kazda odpowiedziec? jestescie tak pewni ze to na bank ona? no gratuluje pamieci jak 70pytan pamietacie idealnie kazda swoja odpowiedziec;) ludzie troche luuuzu
axis1 - 2012-06-18, 19:29
Niby masz racje ale nie mam wplywu na to ze sie martwie, to irracjonalne, trudno najwyzej sie dopiero jutro dowiem.
miodulka - 2012-06-18, 19:31
axis easy mowie ci easy ;D bedzie dooobrze;) idz sie zajmij czyms co lubisz nie mysl
axis1 - 2012-06-18, 19:34
ok easy easy ale jak nie zdam będzie to twoja wina:) w takim razie easy:) bo tak bym dzis wiedzial i byla by sprawa jasna i bym sie nie denerwowal:)
mimica - 2012-06-18, 20:11
niektóre pytania idiotycznie skonstruowane jak np 10.o porażeniu przy przerwaniu rdzenia kr.? ale na jakim poziomie się pytam? szyjny to tetra,poniżej piersiowego hemiplegia, może się mylę?
kolejne 33.masaż wirowy wskazany przy stanie po złamaniu radius,ok ale po zroście kostnym?
to samo 25.masaż sportowy w celu poprawy kondycji kolarza torowego-tu rozumiem że kondycyjny treningowy,ale dalej jest przygotowanie do obciążenia wysiłkiem?
co daliście przy 32,masaż podwodny?
pikaaa1 - 2012-06-18, 20:18
dokladnie z tym 10 tak naprawde nie wiadomo. a ja w 32 dalam C czyli uregulowac sile strumienia wody wywierana na tkanki
Katarzyna72 - 2012-06-18, 20:18
mysmy takich technik segmentarnego nie robili
mimica - 2012-06-18, 20:19
segmentarka od grzbietu i kręgosłupa się zaczyna zabieg!
kulkowa i uciskowa do pkt.max,to jest do diagnostyki
limfangion kawałek naczynka limfatycznego z zastawkami,
zad.8 axonotmesis,
kostnienie krótkich więzadeł kręgosłupa to ZZSK(ch.Bechterewa inaczej),
RZS zmiany w tkance łącznej,
kolejność w drenażu! ćw.oddechowe,manualny,mechaniczny
uderzanie palcem środkowym to opukiwanie wg Grugurina,
wibracja stabilna punktowa-w miejscu czyli rozluźnia,działa uśmierzająco,z kolei labilna,ruchoma,działa pobudzająco,
i ostatnie: stałe ruchy okrężne,to limfatyczny
Katarzyna72 - 2012-06-18, 20:20
ja napisalam tetraplegie , a jakie techniki w kosmetyce bo juz zglupialam
mimica - 2012-06-18, 20:21
też dałem regulację strumienia,bo dziwne byłoby od razu strumień wody na tułów no i nie doszukałem u siebie w notatkach z wodolecznictwa
pikaaa1 - 2012-06-18, 20:22
wydaje mi sie ze kolejnosc drenazu to manualny,przyrzadowy i na koniec cwiczenia oddechowe
mimica - 2012-06-18, 20:30
aha kosmetyka,przy cerze zwiotczałem NIE ROZCIERAMY bo to jeszcze bardziej rozciąga skórę,jako że tylko jedna odp. była bez rozcierań więc ugniatania i wibracja
w poprzednich postach,przy zakrzepicy przegrzanie ustroju?? człowieku zobacz co to zakrzepica
[ Dodano: 2012-06-18, 21:33 ]
zabieg drenażu rozpoczynamy zawsze od ćwiczeń oddechowych-ma to zapoczątkować,pobudzić limfangiomotorykę naczyń,zaś mechaniczny czyli kompresor jak mniemam-bo nie wiem co tam egzaminator miał w zamyśle-robi się na końcu po zabiegu drenażu.
JustynaZuzanna - 2012-06-18, 20:49
mimica napisał/a: | aha kosmetyka,przy cerze zwiotczałem NIE ROZCIERAMY bo to jeszcze bardziej rozciąga skórę,jako że tylko jedna odp. była bez rozcierań więc ugniatania i wibracja
w poprzednich postach,przy zakrzepicy przegrzanie ustroju?? człowieku zobacz co to zakrzepica . |
Mnie uczono na kosmetyce że ugniatanie i wibracja,ale przyznaje się bez bicia że nie pamiętam co było mówione na masażu, ale sugerując się kosmetyką tak też zaznaczyłam
ps ale żeśta kochani naskrobali postów przez te 3godz.
Mój wykładowca z fizjo i praktyki przeczówa, że będzie albo drenaż ręki albo porażenie nerwu twarzowego. Zobaczymy w środę jego przepowiednie
max500 - 2012-06-18, 20:59
Z tego co przeczytałem do zwiotczałej skóry może być rozcieranie. Wiem,że logicznie rzecz ujmując,że mało to pasuje ale tak to jest z tymi testami. Muszę się pochwalić,że praktyczną część już mam za sobą
|
|
|