Egzamin zawodowy Technik masażysta - Egzamin zawodowy teoretyczny/praktyczny czerwiec 2014
jfrey - 2014-05-23, 18:22
Cytat: | a właśnie i żeby nikomu nie przyszło do głowy podpisać się na karcie własnym imieniem i nazwiskiem bo automatycznie nie zdacie!!!! w miejscu podpis masażysty trzeba wpisać albo swój pesel albo postawić jakeigoś x |
na karcie nie? a co powiedzieć pacjentowi jak wejdzie, jak się przedstawić?
masage77 - 2014-05-23, 18:26
Wątpie aby był drenaż! Trwa za długo!
jfrey - 2014-05-23, 18:28
Czy ja wiem czy za długo...
A rozwiązywanie testów jak wam idzie?
masage77 - 2014-05-23, 18:41
Obstawiam segment lub sportowy.
Daniel_26 - 2014-05-23, 19:19
Obstawiam klasyczny i bez jednostek chorobowych
(Optymista)
Pytanie ile będzie tych zestawów i czy będą się powtarzać. Czy w całej Polsce są takie same.
Ja zdaję 9 czerwca a zaczynamy jakoś 2-3 czerwca, więc też już będę wiedział jak to wygląda i jakiś czas na przygotowanie pozostanie.
Współczuję tym, którzy zdają już 26, bo mają zdecydowanie najtrudniej ale trzymam za was kciuki.
Mam nadzieje, że skoro jest to nowy egzamin, to trudny nie będzie. W końcu musza udowodnić, że stworzyli dobry system. I tym się łudzę
No ale uczę się tej durnej książkowej wiedzy, która ni jak się ma do praktyki (czego właśnie na praktykach się dowiedziałem).
Halford - 2014-05-23, 19:24
Nie no drenażu na pewno nie będzie, jak już to tylko masaż limfatyczny. Ale mam nadzieję że nie napiszą "zgodnie z kierunkiem wzrostu włosów" bo mi się to zawsze myli i mnie jeszcze w błąd wprowadzi niech napiszą dosercowo czy odsercowo, w końcu jesteśmy masażyści a nie fryzjerzy.
Ja też właśnie książkowo sobie opracowuję niektóre jednostki, powtarzam mięśnie, przeciwwskazania itp. Praktycznie czegoś mi się nie chce ćwiczyć, ogólne zawsze jeśli chodzi o sam masaż to dostawałem 5 i 6, ale też muszę się wreszcie wziąć do roboty i praktycznie powtarzać. Klasyk na egzaminie to by było marzenie każdego z nas
adamdol - 2014-05-23, 19:29
Ja tez obstawiam klasyk i konkretne chwyty (wg Zborowskiego wyd. 4.) No i diagnostykę oczywiście. A część ciała hm... albo przedramię albo podudzie.
Z nowych doniesień : podobno każdą technikę (R, U) trzeba przegłaskać. To o tyle dobrze że będzie czas na przeczytanie następnego polecenia
No i wiadomo... jak nie wiadomo co robić to głaskać
adamdol - 2014-05-23, 19:31
Halford napisał/a: | "zgodnie z kierunkiem wzrostu włosów" |
a jak ktoś nie ma włosów na plecach
albo jak rosną w różne strony
jfrey - 2014-05-23, 20:09
Cytat: | No ale uczę się tej durnej książkowej wiedzy, która ni jak się ma do praktyki (czego właśnie na praktykach się dowiedziałem). |
Dlaczego?
Ja bym bardzo chciała izometryczny albo stawowy. Pewnie to marzenie ściętej głowy, ale pomarzyć można.
Rayan - 2014-05-23, 20:38
masage77 napisał/a: | Wątpie aby był drenaż! Trwa za długo! |
moim zdaniem może być:
- drenaż limfatyczny kg lub kd - jest łatwy do sprawdzenia, ew. jakaś częściówka udo lub ramię
- izometryczny - stawiałbym na jakąś większą partię np udzie
- centryfugalny stawu łokciowego, kolanowego, bądź barkowego - w zasadzie każdy mogą dać
- m. twarzy
- m. klasyczny... hmm wydaje się zbyt piękne żeby było prawdziwe
masage77 - 2014-05-23, 21:47
Przegłaskanie każdej techniki to nowość ?? Dobre sobie :D Nam to od początku powtarzano i raczej uznaje to za coś oczywistego..
jfrey - 2014-05-23, 22:25
Przegłaskanie każdej techniki czyli po prostu przeplatanie głaskaniem, tak? Rozcieram, głaszczę, ugniatam, głaszczę?
Powiem wam, że o wielu rzeczach nam nie mówił nauczyciel, który nas uczyć masażu. Właściwie uczyliśmy się tylko jak wykonać ruch, a nie masowaliśmy później całościowo. Czarno to widzę.
adamdol - 2014-05-24, 10:24
masage77 napisał/a: | Przegłaskanie każdej techniki to nowość ?? Dobre sobie :D Nam to od początku powtarzano i raczej uznaje to za coś oczywistego.. |
To jak wiesz wszystko o masażu to nie rozumiem co robisz w tym wątku forum.
Ja napisałem to dla tych, którzy tak jak ja, mają w chwili obecnej mętlik w głowie. Czasem warto wspomnieć/przypomnieć o rzeczach oczywistych, bo są tak oczywiste, że lubimy o nich zapomnieć.
A druga sprawa to to, że u mnie zawsze mówiono, że MOŻNA przegłaskać, a okazuje się że TRZEBA. To spora różnica. Podobno jest to punktowane (w karcie oceny wykonu).
jfrey - 2014-05-24, 11:13
No właśnie, tak samo jak nam mówili, że można zdezynfekować pacjenta, ale raczej się tego nie robi, a okazuje się, że trzeba.
Truskawa - 2014-05-24, 16:36
jak zdezynfekować pacjenta..?? Co Ty mówisz.. Dezynfekujesz stół kliny kładziesz prześcieradło( lub co tam dadzą na egzaminie) kładziesz pacjenta przykrywasz niemasowane części ciała regulujesz stół myjesz łapki dezynfekujesz łapki i zaczynasz zabawę. Nie psikasz na pacjenta!!
|
|
|