Porady napisane przez specjalistów - Wysokość stołu do masażu
Julia - 2014-08-26, 09:14 Temat postu: Wysokość stołu do masażu Witam.
Pytanie jak wyżej;)
Od jakiegoś czasu pracuje jako masażystka, i zawsze stół masażu dostosowywałam tak, aby w trakcie masażu (gdy już leży na nim pacjent) moje ręce położone na jego plecach były nieznacznie ugięte. Przy takiej pozycji nawet głęboki masaż nie był problemem. Niestety w obecnym miejscu pracy stoły są znacznie dla mnie za wysokie (pracuje tu wiele osób więc dostosowanie go tylko pod siebie było by trudne) - pytanie więc, czy ja to zawsze robiłam coś źle?
Była bym wdzięczna za odp na moje pyt, a tym bardziej za wskazanie mi jej w odpowiednim piśmiennictwie. (może wtedy znalazła bym dobre argumenty dla przełożonego na małą zmianę;))
Pozdrawiam serdecznie
kalamburka - 2014-09-09, 17:41
czytałam kiedyś, że stół powinien mieć wysokość taką, aby stojący przy nim masażysta mógł oprzeć na nim dłonie. ale nie pamiętam, gdzie to czytałam.
administrator - 2014-09-10, 07:04
kalamburka napisał/a: | czytałam kiedyś, że stół powinien mieć wysokość taką, aby stojący przy nim masażysta mógł oprzeć na nim dłonie. ale nie pamiętam, gdzie to czytałam. |
Dobrze czytałeś taka jest zasada dobierania odpowiedniego stołu do wysokości masażysty.
massagewarsaw - 2014-09-28, 14:58 Temat postu: Re: Wysokość stołu do masażu julia, wzrost/budowa anatomiczna/techniki masazu/nawyki kazdego masazysty sa inne, wiec nie ma sensu podpierac sie podrecznikami.
stoly przenosne sa z reguly regulowane, ich ustawienie to kilkanascie sekund (z metalowymi nogami z reguly maja przycisk) do okolo 2 minut (drewnianei maja srubki), wiec mozna dobierac wysokosc nawet do kazdego klienta. Taki czas nie powinien byc zadnym problemem.
jesli macie tylko stacjonarne, to niech szef obetnie nogi czy zainwestuje w kolejny stol (najlepiej regulowany).
prawdopodobnie inni masazysci w pracy maja taki sam problem, jak ty, tylko nic nie mowia
KBaraniecki - 2015-11-21, 11:35
Ja pracuje nisko, tak żeby uginać kolana. Niżej niż obowiązuje standardowe sugestie.
wiater - 2016-03-01, 09:50
Ja dostosuje masaż do wysokości ud. Wysokość stołu jest dla mnie dobra wtedy, kiedy jest prawie przy stawie biodrowym
TicTac - 2016-09-09, 15:48
Przede wszystkim wygodna dla masażysty i jego kręgosłupa.Inna będzie dla 150kg pacjenta, a inna dla 70 letniej staruszki. Też ilość masaży ma znaczenie, jeśli masz do zrobienia 5 stół będzie wyżej, jeśli 20 stół będzie niżej.
Remila - 2018-06-27, 09:11
Pamiętaj, aby wybrać stół, w którym można wyregulować wysokość, dostosowując ją do swoich potrzeb. Istnieje kilka metod wstępnego ustalania wysokości na jakiej powinien znajdować się blat stołu:
a) dłonie masażysty powinny opierać się na blacie, przy wyprostowanych rękach w postawie stojącej
b) blat stołu powinien się znajdować na wysokości krętarza większego masażysty ,
c) dodatkowo należy uwzględnić posturę osoby masowanej
Dzieki temu będzie wygodnie i masazyście i osobie masowanej
|
|
|