Jednostki chorobowe w masażu - Drenaż po naświetlaniach
Pati89 - 2010-08-15, 09:50 Temat postu: Drenaż po naświetlaniach Mam pacjentkę po naświetlaniach (mastektomia). Jaki powinien być kierunek wykonania masażu klatki piersiowej w tym przypadku? Wydaje mi się, że do brzucha - czy mam rację.
Pacjentka ma też lekki obrzęk na plecach. Kiedy powinnam opracować ten obszar - na początku czy na końcu zabiegu?
RehaT - 2010-10-28, 22:39
Czlowieku jesli ty masujesz ludzi z taka wiedza to ich krzywdzisz...
osholom - 2011-01-20, 15:03
Ale oprócz wyrażenia swojego zaniepokojenia stanem wiedzy innych osób czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na ww. pytanie? Też jestem ciekawy!
Zgłosiła się do mnie na drenaż znajoma po usunięciu rok temu guza wraz z węzłami pachowymi. Ostatnie naświetlanie miała pół roku temu. Ostatnio zaczęła odczuwać dyskomfort w operowanych okolicach - głównie bok klatki piersiowej, poniżej pachy. Specjalizuję się głównie w masażach relaksacyjnych i sportowych stąd nie czuję się kompetentny do wykonania w pełni profesjonalnie tego zabiegu. Proszę o pomoc - poszukuję jakichś zaufanych rąk, którym mógłbym powierzyć znajomą. Mieszkam w Warszawie. Będę wdzięczny za szybką odpowiedź!!
RehWellness - 2011-01-25, 02:30
Terapeutką z Warszawy,certyfikowaną przez PTL jest pani Miedzianowska Maria (tel 604 05 05 57)
Ale moim zdaniem nie od drenażu trzeba zacząć, lecz od kinezy i nauki pacjentki jakich zachowań unikać, a jakie są wskazane. Często już zmiana trybu życia i lekkie ćwiczenia odpowiednio dostosowane do obecnego stanu pacjentki mogą zdziałać cuda.
Oczywiście wszystko to za zgodą prowadzącego lekarza onkologa!
osholom - 2011-02-01, 13:00
RehWellness napisał/a: | Terapeutką z Warszawy,certyfikowaną przez PTL jest pani Miedzianowska Maria (tel 604 05 05 57)
Ale moim zdaniem nie od drenażu trzeba zacząć, lecz od kinezy i nauki pacjentki jakich zachowań unikać, a jakie są wskazane. Często już zmiana trybu życia i lekkie ćwiczenia odpowiednio dostosowane do obecnego stanu pacjentki mogą zdziałać cuda.
Oczywiście wszystko to za zgodą prowadzącego lekarza onkologa! |
Dzięki serdeczne za podpowiedz. Pacjentka ma opanowany zestaw ćwiczeń, co innego pewnie z konsekwentnym ich wykonywaniem...
RehWellness - 2011-02-02, 00:29
Ćwiczenia ćwiczeniami, ale żadna terapia nie będzie skuteczna jeśli pacjentka w trakcie codziennych czynności będzie prowokowała tworzenie się zastoin. Czasem zupełnie nieświadomie pacjenci sobie szkodzą i nasza w tym rola by nauczyć ich unikania tych zachowań.
Życzę powodzenia Twojej znajomej i oby jak najmniej powikłań pomastektomijnych ją dopadło, a najlepiej wcale
|
|
|