Działalność gospodarcza |
Autor |
Wiadomość |
mastercock
|
Wysłany: 2008-02-17, 18:09 Działalność gospodarcza
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie
Mam pewien problem odnośnie zarejestrowania działalności gospodarczej tj. gabinet masażu klasycznego i formy opodatkowania( interesuje mnie tylko ryczałt )
Niebawem zakładam gabinet i za bardzo nie wiem w jaki rodzaj działalności go zarejestrować, tak aby ryczałt był formą opodatkowania
Rozmawiałem troszeczke z doradcą w tych sprawach , stwierdził, że w dzialalność paramedyczna można taki gabinet zarejestrować, korzystając z ryczałtu
Poprawa kultury fizycznej odpada ponieważ można korzystać jedynie z książki rozchodow ...
Pytanie kieruje do osób, które prowadzą własną działalność tj. gabinet masażu
pozdrawiam |
|
|
|
|
Linki sponsorowane
|
rafał [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-02-18, 11:39
|
|
|
WITAM!
Proszę o informacje i poradę a sprawa ma sie tak:
Jestem zatrudniony przez pracodawce na pełny etat jako masazysta, instruktor gimnastyki, instruktor nordic walking. Jednak na 2 miesiace chcialbym zalozyc wlasna dzialalnosc oraz byc zatrudnionym przez pracodawce na 1/2 etatu.
Zajecia ruchowe wykonywalbym dla pracodawcy natomist masaze na wlasna reke.
Wiem ze jezeli ktos zaklada pierwszy raz firme ZUS wynosi 290 zl. Problem jest w tym ze nie wiem czy jesli po 2 miesiacach zrezygnyje z dzialaosci po jakims czasie ponownie ja zaloze to pozniej bede placil 900 zł ??
Co byscie mi proponowali jak byloby najlepiej moze istnieje inne rozwiazanie .
Serdecznie dziekuje za informacje.
pozdrawiam |
|
|
|
|
mastercock
|
Wysłany: 2008-02-18, 18:58
|
|
|
jest tutaj ktoś kto może mi pomóc ??
p.s. rafal ZUS teraz wynosi ok 340zł najniższa krajowa poszla w góre od stycznia |
|
|
|
|
administrator
Site Admin
|
Wysłany: 2008-02-18, 20:09
|
|
|
rafał napisał/a: |
Wiem ze jezeli ktos zaklada pierwszy raz firme ZUS wynosi 290 zl. Problem jest w tym ze nie wiem czy jesli po 2 miesiacach zrezygnyje z dzialaosci po jakims czasie ponownie ja zaloze to pozniej bede placil 900 zł ??
|
Jeśli mi wiadomo to kolejne założenie działalności będzie cię juz wynosiło tak jak wszystkich około 900zl. Jednorazowo możesz założyć działalność i prowadzić ja przez 2 lata za 340zl potem juz normalnie. Niby przepisy maja się zmienić i ma to być przeciągnięte do 5 lat ale wiecie jak to jest w Polsce... |
|
|
|
|
administrator
Site Admin
|
Wysłany: 2008-02-18, 20:15 Re: Działalność gospodarcza
|
|
|
mastercock napisał/a: | Witam wszystkich serdecznie
Mam pewien problem odnośnie zarejestrowania działalności gospodarczej tj. gabinet masażu klasycznego i formy opodatkowania( interesuje mnie tylko ryczałt )
Niebawem zakładam gabinet i za bardzo nie wiem w jaki rodzaj działalności go zarejestrować, tak aby ryczałt był formą opodatkowania
Rozmawiałem troszeczke z doradcą w tych sprawach , stwierdził, że w dzialalność paramedyczna można taki gabinet zarejestrować, korzystając z ryczałtu
Poprawa kultury fizycznej odpada ponieważ można korzystać jedynie z książki rozchodow ...
Pytanie kieruje do osób, które prowadzą własną działalność tj. gabinet masażu
pozdrawiam |
A działalność fizjoterapeutyczna? W tym masz możliwość dojazdy do klienta oraz prowadzenie gabinet masażu? |
|
|
|
|
Justyna_21
|
Wysłany: 2008-02-20, 13:21
|
|
|
Chcialabym załozyc wlasny gabinet lecz nie wszystkich stac zeby prywatnie kozystac z np. masażu.Czy moge podpisac umowe z NFZ jesli jeszcze nie mam mgr (jestem na 3 roku). |
|
|
|
|
Marcin Baran
|
Wysłany: 2008-03-26, 18:30
|
|
|
W zależności co będziesz robił, musisz sam podjąć decyzję |
|
|
|
|
igor95
|
Wysłany: 2008-04-02, 18:35 własna działalnośc
|
|
|
czy mógłby mi ktoś przedstawić wszystkie koszty związane z prowadzeniem gabinetu masażu jestem po kursach z zaświadczeniem z men czy w takim wypadku mógłbym podpisać umowę z narodowym funduszem zdrowia czy trzeba mieć studia jakie warunki musi spełniać gabinet ile trzeba płacić podatków jakich i gdzie to była by moja pierwsza działalność gospodarcza czy ten podatek trzeba płacić co miesiąc czy za rok itd. Chciałbym prowadzić działalność nie tylko w gabinecie ale także u klienta w domu proszę o pomoc. |
|
|
|
|
administrator
Site Admin
|
|
|
|
|
igor95
|
Wysłany: 2008-04-03, 17:31 nfz
|
|
|
czy masażysta po kursach z dyplomami i zaświadczeniami MEN itd morze podpisać umowe z narodowym funduszem zdrowia tylko na zabiegi z zakresu masażu na te na kture ma zaświadczenia troche tego jest czy trzeba miec studia nigdzie nie moge sie doszukac a morze ktos z was wie |
|
|
|
|
dino100
|
Wysłany: 2008-04-04, 14:56
|
|
|
Masażysta z zaświadczeniami ukończenia kursów (niezależnie od tego, ile ich jest) formalnie rzecz biorąc nie ma prawa pracować z ludźmi chorymi, z czego w prosty sposób wynika, że kontraktu z NFZ mieć nie może. Prawdę rzekłszy, NFZ nie bardzo lubi nawet kontraktów z mającymi w tym zakresie pełne uprawnienia technikami masażu, jako że i oni nie mają prawa pracować samodzielnie, a jedynie na zlecenie lekarskie i pod kontrolą fizjoterapeuty. |
|
|
|
|
igor95
|
Wysłany: 2008-04-04, 15:51
|
|
|
no tak ale chodzi mi o pacjentów ze skierowaniem tylko na masaż na przykład masaż grzbietu czy ci pacjenci nie mogli by przychodzić do masażysty i robić tych zabiegów na nfz ? |
|
|
|
|
massagewarsaw
leki przeciw pasozytom grzybom sprzedam apteka
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Lut 2008 Posty: 7180 Skąd: bangkok warszawa
|
Wysłany: 2008-04-04, 16:00 http://massagethai.info kurs masaz tajski warszawa kursy
|
|
|
jesli nie jestes technikiem to nie |
|
|
|
|
|
igor95
|
Wysłany: 2008-04-10, 15:50 m
|
|
|
masaż klasyczny iława numer gg 252483 zabiegi najtaniej w mieście zabiegi w domu klienta |
|
|
|
|
rafał [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-25, 00:32 porada
|
|
|
witam,
prosze doradzcie jesli mozecie... jestem w takiej sytuacji:/
pracuje na pelnym etacie jako masazysta jednak w miesiacach lipiec sierpien (sezon) chcialbym zalozyc dzialanosc gosp. i placilbym najnizszy Zus gdyz zakladałbym firmę po raz pierwszy. Po 2 miesiacach chcialbym ja zawiesic i przejsc spowrotem na zwykla pensję.
Mozecie doradzic co w takiej sytuacji zrobic aby bylo korzysttniej dla mnie???zastanawia mnie jedno czy jak zawiesze dzial. a pozniej ja wznowie bede palcil najnizszy ZUS czy juz ten wyzszy 800zł z groszami???? (na okres sezonu bylbym na urlopie bezplatnym). |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|