Poprzedni temat «» Następny temat
Kursy masażu
Autor Wiadomość
arekom 

Wysłany: 2008-10-16, 12:25   Pro

Witam!!!Jestem nowym uzytkownikiem forum.Skonczylem 3 letnei studia licencjackie na kierunku ratownictwo medyczne.Teraz jestem na pierwszym roku fizjotrerapii(tez licencjat) i mam troszke wolnego czasu i bym chcial zrobic sobie kurs ktory kosztuje 1500zl i dlatego chcialbym poznac Twoja opinie co o tym sadzisz i czy on jest warty tych pieniedzy.Chodzi mi oto ze po skonczeniu go chcialbym pracowac np jako pomoc masazyty w gabinecie czyli poprostu sobie dorobic w taki sposob badz poprzez jakies masaze domowe. Teraz pare slow odnosnie kursu. Zawodowy kurs masażu prowadzony w Biostudio ma na celu wszechstronne przygotowanie masażysty do samodzielnej pracy. W tym celu połączono I i II stopień obejmując razem 150 godzin lekcyjnych. Program kursu obejmuje:
ANATOMIA I FIZJOLOGIA CZŁOWIEKA, TEORIA I PRAKTYKA MASAŻU KLASYCZNEGO(Zagadnienia teoretyczne obejmują:Rys historyczny. Zasady wykonywania masażu. Mechanizmy działania masażu. Techniki stosowane w masażu klasycznym. Wpływ masażu na organizm ludzki.
Wskazania i przeciwwskazania do masażu.
Zagadnienia praktyczne obejmują metodykę masażu:Masaże poszczególnych odcinków ciała - grzbiet, kark, obręcz barkowa i kończyna górna,klatka piersiowa, powłoki brzuszne, obręcz biodrowa (masaż pośladków) i kończyna górna,masaże w obrębie głowy i szyi.Masaż całego ciała.Elementy masażu klasycznego - leczniczego)
, PODSTAWY INNYCH FORM MASAZU WYWODZĄCYCH SIĘ Z MASAŻU KLASYCZNEGO(Masaż segmentarny,Masaż limfatyczny,Masaż sportowy,Masaż relaksacyjny,Masaż aromoterapeutyczny,Masaż kontralateralny,Masaż izometryczny) PODSTAWY KINEZYTERAPII I FIZYKOTERAPII PODSTAWY USPRAWNIANIA I MASAŻ W SCHORZENIACH KLINICZNYCH.Tak po krotce wyglada program kursu i prosze Cie o rzetelna odpowiedz co o tym myslisz i czy warto jest w to zainwestowac.Czy taki kurs cos mi da oprocz satysfkacji z posiadania "kolejnego" papierka.Jesli uwazasz ze nei warty jest ten kurs polec mi jakis fajny kurs badz stronki gdzie moge wiecej sie dowiedziec o pracy fizjoterapeuty, jakies fora poczytac i propozycje kursow

Adam P

Wysłany: 2008-10-16, 12:47   

dobra reklama hehe

e-Masaz.pl 
Site Admin

Wysłany: 2008-10-16, 16:26   

Adam P napisał/a:
dobra reklama hehe

Bez kitu hehe krypto reklama :D

ps. Zawsze warto dołożyć te kilka złotych i np. pójść na zoaczne 2 letnie studium masażu ;)

zbyszek

Wysłany: 2008-10-16, 16:39   

Żeby jednak było zupełnie śmiesznie, są wprawdzie zaoczne studia fizjoterapii, ale zaoczne studium masażu nie istnieje, i zgodnie z wymogami MZ istnieć nie może (a może jeszcze lepiej korespondencyjne?? Kursy takie - może na razie - proponuje ESKK :mrgreen: ) Może być natomiast wieczorowe. To po pierwsze.
A po drugie - jako sędziwy staruszek pamiętam, że dawniej kurs podstawowy masażu (dzisiejszy I stopień) w ZDZ obejmował 240 godzin zajęć, a kurs 100-godzinny miał napisane na zaświadczeniu wyraźnie: "NA UŻYTEK WŁASNY". Sam kiedyś od takiego zaczynałem :cry: , a wiedziałem i umiałem po nim więcej niż dzisiejsi absolwenci "zawodowych" kursów 60- godzinnych - są i takie, zaś ludzie, którzy je kończą też dostają certyfikaty na drukach MEN-owskich... A potem się dziwią, że żaden szanujący się ośrodek nie przyjmuje ich na dalsze kształcenie (np. Bodywork).
Więc taki "połączony" kurs 150-godzinny naprawdę mnie niczym nie imponuje.

e-Masaz.pl 
Site Admin

Wysłany: 2008-10-16, 16:44   

zbyszek napisał/a:
Żeby jednak było zupełnie śmiesznie, są wprawdzie zaoczne studia fizjoterapii, ale zaoczne studium masażu nie istnieje, i zgodnie z wymogami MZ istnieć nie może (a może jeszcze lepiej korespondencyjne?? Kursy takie - może na razie - proponuje ESKK :mrgreen: ) Może być natomiast wieczorowe.

Istnieją czy nie mogą istnieć nie wiem, może jestem w błędzie ale zawsze lepiej zrobić 2 letnia szkole niż kurs. Tak czy siak po licencjacie możesz iść na 2 letnie studium masażu i będziesz miał pełen pakiet ;)

zbyszek

Wysłany: 2008-10-16, 18:21   

A w tym, rzecz jasna, masz rację :) jeśli magistrowie fizjoterapii robią Studium dla poszerzenia umiejętności (mimo, że wcale tego nie potrzebują, aby zawodowo masować), tym bardziej może to zrobić lic. ratownictwa :)

massagewarsaw 
masaz tajski

Wysłany: 2008-10-16, 18:45   masaz warszawa

[quote="arekom"]Witam!!!Jestem nowym uzytkownikiem forum.Skonczylem 3 letnei studia licencjackie na kierunku ratownictwo medyczne.Teraz jestem na pierwszym roku fizjotrerapii(tez licencjat)[/quote]
jesli jestes ratownikiem i robisz fizjo, to anatomie masz w malym palcu, pewnie tez liznales masaz i teorie masazu. Idz na kursy praktyczne, bo inaczej 50% zajec to bedzie dla ciebie powtorka.

jako licencjat ratownictwa i poczatkujacy fizjo, troche za nisko cenisz swoje kwalifikacje - nie slyszalem o pomocniku masazysty jako zawodzie, choc widzialem gdzies taki kurs jednoroczny.

massagewarsaw 
masaz tajski

Wysłany: 2008-10-20, 17:02   masaz warszawa

[quote="Adam P"]dobra reklama hehe[/quote]
po tym, jak arek zamilknal na forum, rzeczywiscie wydaje sie, ze raczej chodzilo o reklame.

dzis przez przypadek zauwazylem, ze wlasnie 16.10, w kilka godzin po wypowiedzi arka, nasze forum mialo najwieksza ogladalnosc zarejestrowanych uzytkownikow w historii tego forum (26 uczestnikow) - wiec wiecej niz regularnie wysylanych biuletynach forumowych, jak np dzisiejszy o konkursie jesiennym.

tak sie tez sklada, ze tego samego dnia dostalem wiadomosc prywatna przez forum od arka. Czy wy tez dostaliscie te wiadomosc i czy jej wlasnie mozna przypisac rekord na forum?

Bodyworker

Wysłany: 2008-10-21, 16:01   

Witam, czy dobrze zrozumiałem ktoś połączył tzw. I i II stopień za 1500 zł, łaczna ilosć godzin 150, to ma być ta rewelacja?. :mrgreen:

W Katowicach, Poznaniu, bodaj Częstochowie i Sosnowcu są solidne kursy 200 godzinne za 1000 - 1600 zł.

Swoją drogą tzw. stopnie I, II, III to marketing a nie zakres kwalifikacji.

Powodzenia w wyborze odpowiedniej szkoły z kursem.

arekom 

Wysłany: 2008-10-23, 11:05   

[quote=massagewarsaw po tym, jak arek zamilknal na forum, rzeczywiscie wydaje sie, ze raczej chodzilo o reklame[/quote]

Nie chodzilo o zadna reklame i to ze padl rekord nie ma z tym nic wspolnego :sad: . Caly czas sledze Wasze forum i uwaznie czytam bo chce wejsc w ta branze a nie udzielam sie poniewaz jak nie mam zielonego pojecia to wole sledzic i sie od Was "uczyc" niż samemu pisac jakies glupoty. Wiadomosc zostala wyslana tylko do Ciebie bo chcialem zasiegnac porady.Caly czas sledze forum i napewno bede uwaznie czytal pojawiajace sie tutaj informacje!!!

arekom 

Wysłany: 2008-10-23, 11:06   

Dzięki Bodyworker za wypowiedzenie sie odnosnie tego co myslisz o tych kursach!!Pzdr

massagewarsaw 
masaz tajski

Wysłany: 2008-10-23, 11:08   masaz tajski

wobec tego bardzo przepraszam za brudne mysli, dalem swa opinie na twoje pytanie. Pozdro

arekom 

Wysłany: 2008-10-23, 21:34   

Wiem i za ta opinie rowniez dziekuje bo tez w pewnym stopniu mnie ukierunkowala choc wybor jakiegos kursu zeby byl uzyteczny w przyszlosci dalej pozostal nierozwiazany bo z tego co widze to takich szkol Wy nei polecacie ale bede czytal dalej wszystkie info i moze wtedy sobie cos wybiore. Pozdro

massagewarsaw 
masaz tajski

Wysłany: 2008-10-23, 21:49   masaz tajski

poniewaz jestes ratownikiem i robisz fizjo, to masz juz pojecie o medycynie i podejscie do pacjenta lepsze, niz przecietny masazysta.

Z reguly w szkolach fizjo sa dodatkowe kursy specjalistyczne, jesli nic ci nie pasuje, to razem z kolegami zorganizuj interesujace was szkolenie. Bedziecie sie uczyc, czego chcecie, w wybranym przez was samych czasie i wymiarze, bez dojezdzania do sasiednich miast. Bedzie tez taniej w grupie, niz zapisywanie sie na kurs zewnetrzny - czasami uczelnia moze dofinansowac albo co najmniej dac bezplatnie sale szkoleniowa

agnieszka

Wysłany: 2009-01-28, 17:37   

Witam.Czy ktoś z Was kończył kurs masazu chińskiego i kręgarstwa w Częstochowie? organizowany jest przez ośrodek NATURA ,a prowadzi go JAROSŁAW MIKLUS, bardzo proszę o komentarze ,opinie o tym kursie,własnie się tam wybieram 21-22 luty jest pierwszy zjazd (a są 3 łącznie 48 godzin) cena 1600 zł ,wg.mnie troche drogo ale może warto? pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz do tematu