Wysłany: 2017-12-28, 10:08 Teoria humoralna a adrenalina
Witam jestem nowy na forum i mam takie pytanie. Otóż według jednej z teorii masażu tj. "Teoria hormonalna - Wskutek masażu wydziela się z tkanek większa ilość histaminy, który rozszerza naczynia krwionośne, z kolei histamina, drażniąc nadnercza, powoduje wzrost wydzielania adrenaliny. Adrenalina powoduje zwężenie naczyń krwionośnych, podnosząc ciśnienie krwi. Tak więc w pierwszej fazie masażu notujemy spadek ciśnienia, a mniej więcej w 20 min. po masażu wzrost ciśnienia". Jednakże w wielu innych przekazach piszą, że masaż odpowiada za spadek adrenaliny w organizmie. Jak to w końcu jest z tą adrenaliną czy rzeczywiście następuje jej wzrost? Mógłby by mi to ktoś to dokładnie wytłumaczyć bo nie potrafię zrozumieć tego zagadnienie, która moim zdaniem nie zgadza się z tym większym stężeniem adrenaliny. Interesuję się właśnie biochemiczną stroną masażu ale tej kwestii nie wiem jak zinterpretować. Pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były
zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane.
Witryna ma charakter informacyjny. Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14