Polecane produkty

Stoły do masażu

Linki sponsorowane




Poprzedni temat «» Następny temat
Przetworzone mięso na jednej liście z azbestem. WHO klasyfik
Autor Wiadomość
massagewarsaw 
leki przeciw pasozytom grzybom sprzedam apteka


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 7181
Skąd: bangkok warszawa
Wysłany: 2015-10-30, 05:22   Przetworzone mięso na jednej liście z azbestem. WHO klasyfik

Przetworzone mięso na jednej liście z azbestem. WHO klasyfikuje mięso jako czynnik rakotwórczy

Lista numer jeden - potwierdzone czynniki rakotwórcze - to m.in. papierosy, azbest i spaliny. WHO wpisała na tę listę również przetworzone mięso, takie jak kiełbasy, bekon i pasztet. Nie należy jednak wszczynać paniki - zjedzenie kanapki z szynką nie jest równie szkodliwe co wypalenie paczki papierosów.

Jednostka WHO zajmująca się badaniami nad rakiem wpisała przetworzone mięso na listę numer 1, w której skład wchodzą m.in. papierosy, azbest i spaliny. Słowem - czynniki, których rakotwórczość została zbadana i potwierdzona. Eksperci szacują, że jedzenie 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa szanse na rozwinięcie się raka jelita grubego o 18 proc.

Mięso przetworzone to produkty, których przydatność do spożycia została zwiększona przez wędzenie, solenie lub dodanie konserwantów. W praktyce? Kiełbasy, boczek, szynka, salami czy pasztety.

Czerwone mięso na liście z chemikaliami

Z kolei czerwone mięso, a więc wołowina, wieprzowina, cielęcina i dziczyzna, zostało wpisane na listę 2A, która zawiera m.in. glifosat (składnik herbicydów), smażenie i procesy rafineryjne. Lista 2A to substancje prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi. Taka klasyfikacja czerwonego mięsa jest spowodowana "ograniczonymi dowodami" na zwiększanie ryzyka zachorowania. Agencja Badań WHO odkryła, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększa zachorowalność przede wszystkim na raka jelita grubego, ale także raka trzustki i prostaty.

Organizacja podkreśla jednocześnie, że czerwone mięso powoduje liczne korzyści - jest głównym źródłem żelaza, cynki i witaminy B12. Stąd też zalecenie, by czerwone mięso ograniczać, a nie zupełnie odstawić.

Jak szkodliwe jest przetworzone mięso?

Pojawienie się przetworzonego mięsa na liście nr 1 nie oznacza jeszcze, że zjedzenie kanapki z bekonem jest równie szkodliwe jak nałogowe palenie. "Ryzyko rozwoju raka jelita grubego jest niewielkie, ale zwiększa się wraz z ilością spożywanego przetworzonego mięsa" - podano w specjalnym oświadczeniu.

Z szacunków wynika, że 34 tysiące zgonów z powodu raka może być spowodowane dietą z wysoką zawartością mięsa przetworzonego. Dla porównania - palenie powoduje około miliona zgonów rocznie, alkohol - około 600 tys., a zanieczyszczenie powietrza - 200 tys.

http://wiadomosci.gazeta....bestem-who.html
 
     
Linki sponsorowane
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl zmodyfikowany dla e-Masaz.pl, Mapa witryny, Regulamin forum

Wyszukiwanie w Google

Partnerzy forum
Gabinety masażu Kurs masaż tajski Fizjoterapia Rehabilitacja
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane. Witryna ma charakter informacyjny. Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Reklamy

Linki sponsorowane



Stoły do masażu

Stoły do masażu

Szkoła masażu

Masaż




Ostatnio na forum



Zapraszamy na FB