Wysłany: 2013-07-24, 10:36 Słodka przyjemność dla ciała masaż czekoladowy
Czekolada to produkt uniwersalny można by rzec. Potrafi ukoić największe smutki, o czym wiedzą doskonale nie tylko panie.
Dziś trudno z całą pewnością stwierdzić, kto jako pierwszy odkrył ziarna kakaowca, wiadomo jednak, że już zarówno Majowie jak i Aztekowie doceniali jej smak.Z ziaren kakaowca przyrządzano wówczas orzeźwiający napój, mieszając je z mielonymi nasionami anyżu, papryką czy cynamonem. Słodki smak uzyskano zaś dopiero w osiemnastym wieku, kiedy zyskała ona uznanie wśród Europejczyków.
Dla Europy czekoladę odkrył Krzysztof Kolumb, który przywiózł do Hiszpanii ziarna kakaowca jako ciekawostkę. W 1580 roku zaś pojawiła się tam pierwsza wytwórnia czekolady.
Już dzieci wiedzą że nadmierne spożywanie czekoladowych smakołyków grozi próchnica, stosunkowo mało osób jednak wie o jej dobroczynnym działaniu na skórę. Powoduje jego ujędrnienie i jest skuteczna w walce z rozstępami jak i cellulitem. Odpowiedzialna jest za to przede wszystkim kofeina pobudzająca krążenie i naturalne procesy regeneracyjne. W czekoladzie zawarte są tak ważne przeciwutleniacze opóźniające procesy starzenia się skóry, a także przyczyniają się do aktywności w obrębie wydzielania przez skórę elastyny i kolagenu.
W czekoladzie występują naturalne oleje, a specjalna czekolada do masażu jest urozmaicana innymi olejkami nawilżającymi pochodzenia naturalnego.
Masaż czekoladowy ma silne działanie relaksujące a rozpoczyna się od polania pleców prawdziwą ciepłą czekoladę, rozpuszczoną z dodatkiem olejku. Sam masaż trwa około godziny. Jakie są jego właściwości? Odpręża, ale też nawilża i odżywia skórę, która nabiera po nim lekko brązowego odcienia (niczym po zastosowaniu delikatnego bronzera), wygładza skórę oraz zapobiega zastojom limfy.
Po za działaniem kosmetycznym czekolada oddziałuje na psychikę poprzez zmysły.
Pobudza je, zmniejsza napięcia i stresy.
Witam, co do czekolady to nie jestem pewien ale taka zwykła prawdziwa czekolada nie jest dobra. Lepiej używać miazgę kakaową w pastylkach i rozpuszczać ją z olejkiem z migdałów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były
zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane.
Witryna ma charakter informacyjny. Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14