zwracam się z uprzejmą prośba do koleżanek i kolegów Fizjoterapeutów. Mam pacjentkę cierpiącą na chorobę Baastrupa. Czy mogę z nią wykonywać w warunkach domowych jakieś ćwiczenia "wzmacniające" aby zmniejszyć dolegliwości bólowe lub zmniejszyć intensywność dolegliwości?
- czy ćwiczenia izometryczne mięśni karku i szyi są tutaj wskazane, czy nie pogorszą stanu?
- jakie zabiegi fizyko- fizjoterapeutyczne mogłabym polecić, a jakie odradzić?
- jaką aktywność fizyczną (chodzi mi np o nording walking) mogę polecić
A i jeśli chodzi o stan zdrowia owej Pani: dokucza odc LS i szyjny. po dłuższym wysiłku, utrudnione ze względu na dużą bolesność, wyprost kręgosłupa (pacjentka pochylona do przodu celem zmniejszenia bólu). Odcinek szyjny kręgosłupa aktualnie mało bolesny.
Bardzo proszę o poradę w powyższej kwestii. Z góry dziękuje za pomoc.
Linki sponsorowane
arwenaring Krakowskie Centrum Masażu www.krakmasaz.pl
Co do odcinka LS trzeba zrobić rezonans i zobzczyć w jakim stanie są krążki i czy nie ma wypuklin. Dlatego z razji drażnienia wyrostków kolczystych sugeruje wzmocnienie mięsni brzucha jako gorstetu miesniowego. A z zabiegów, to napewno jonoforeze z wapnia. Izometryczne ok ale bez dolegliwosci bólowych. A ciekawe by było zastosowanie irradiacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były
zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane.
Witryna ma charakter informacyjny. Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14