AROMATERAPIA - używanie olejków wonnych |
Autor |
Wiadomość |
Fikou
masażysta wokalista
|
Wysłany: 2008-03-12, 21:46 AROMATERAPIA - używanie olejków wonnych
|
|
|
proponuję temat metodyki masażu z użyciem maści i olejków o szczególnych właściwościach np. olejek z arniką itp. Miałem gdzieś fajną ulotkę na temat olejków ale szczerze powiedziawszy nie wiem gzie ją posiałem, jeśli znajdę to skopiuję z niej kilka "smaków" (bo te zapachy bywają smakowite czasami) na to forum |
|
|
|
|
Linki sponsorowane
|
administrator
Site Admin
|
|
|
|
|
Fikou
masażysta wokalista
|
Wysłany: 2008-03-13, 22:53 :)
|
|
|
na zdjęciu przy tym artykule masażysta robi coś czego zdecydowanie zabraniano mi praktykować w szkole... polewa oliwą ciało prosto z butelki O.o
ale nie znam się na masażach z użyciem kamieni |
|
|
|
|
Fikou
masażysta wokalista
|
Wysłany: 2008-03-13, 22:57 dopowiadam
|
|
|
ale link fajny coś wyjaśnia z pewnością
dodam wiadomość zasłyszaną, mianowicie z olejów roślinnych najlepszy do rozpuszczania eterycznych okazuje się olej z pestek winogron dostępny coraz częściej w spożywczakach |
|
|
|
|
administrator
Site Admin
|
Wysłany: 2008-03-13, 22:58 Re: :)
|
|
|
Fikou napisał/a: | na zdjęciu przy tym artykule masażysta robi coś czego zdecydowanie zabraniano mi praktykować w szkole... polewa oliwą ciało prosto z butelki O.o
ale nie znam się na masażach z użyciem kamieni |
Fakt faktem jest to zabronione zawsze pierwsze co oliwka na ręce
Przykładowe zdjęcie
Nie odbiegajmy od tematu mam nadzieje że pozostali forumowicze podzielą się swoja wiedzą na temat aromaterapii |
|
|
|
|
Fikou
masażysta wokalista
|
|
|
|
|
administrator
Site Admin
|
Wysłany: 2008-03-24, 19:06
|
|
|
Mam nadzieje że ktoś jeszcze na forum zawita i podzieli się nowościami na temat aromaterapii.. |
|
|
|
|
massagewarsaw
leki przeciw pasozytom grzybom sprzedam apteka
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Lut 2008 Posty: 7180 Skąd: bangkok warszawa
|
Wysłany: 2008-03-26, 17:59 masaz warszawa
|
|
|
arnika to raczej ziolo przeciwbolowe, zalecane przez niektorych lekarzy w samomasazu dla pacjentow z przewleklymi schorzeniami.
chodzi o jej wlasciwosci analgetyczne niz zapach, ktory nie jest szczegolny.
sa rowniez inne ziola, krajowe i zagraniczne, ktore warto uzywac, nawet jesli sa bezwonne czy pachna ostro czy nieprzyjemnie - liczy sie skutek |
|
|
|
|
Marcin Baran
|
Wysłany: 2008-03-26, 18:28
|
|
|
Bardzo dobre kosmetyki są firmy FEMI mają ciekawy zapach |
|
|
|
|
massagewarsaw
|
Wysłany: 2008-03-28, 09:59 masaz warszawa
|
|
|
jesli juz uzywam jakichkolwiek srodkow to ajurwedycznych mieszanek ziolowych, masci tygrysiej czy ziolowych preparatow orientalnych opartych na mentolu, kamforze, eukaliptusie, miecie, chinskim cynamonie, gozdziku (uzywanym przez dentystow jako naturalny srodek przeciwbolowy, ale pomagajacy rowniez w problemach oddechowych i jako dezynfektant - ale nie radze tego lizac, bo niesmaczne i trujace), cajuput (dobry na przeciazone miesnie, pachnie jak terpentyna, a troche przetworzony jak hiacynt) i z dodatkiem wielu innych olei, ktore nawet nie sa znane w europie.
jak pisalem, liczy sie dla mnie ich skutecznosc dla skory i miesni.
swego czasu mialem masaze na terpentynie (wywołuje miejscowe przekrwienie, używana w leczeniu zapalenia opłucnej, odmrożeń, do uśmierzania nerwobólów) polewanej z litrowej butelki - smierdzialo, ale masazysta zakazal prysznica, tylko wytarl scierka. Polozylem sie na stol polamany, wstalem jak nowy. |
|
|
|
|
|
Fikou
masażysta wokalista
|
Wysłany: 2008-08-16, 11:20 terpentyna?
|
|
|
ale mieszana z oliwą chyba co?, brzmi fenomenalnie... podejrzewam że jest jakaś aptekarska znaczy czysta... bo z budowlanego lepiej nie kupować albo z malarskiego... chyba że nie ma nieczystej terpentyny |
|
|
|
|
massagewarsaw
|
Wysłany: 2008-08-16, 11:39 masaz warszawa
|
|
|
terpentyna czysta, nie rozcienczana, ze sklepu budowlanego - nie przypuszczam, zeby byla apteczna. Tak czy inaczej, uzywa sie jej zewnetrznie. |
|
|
|
|
Zosias
|
Wysłany: 2008-09-11, 20:33
|
|
|
dobre olejki jest bardzo ciężko znaleźć |
|
|
|
|
massagewarsaw
|
Wysłany: 2008-10-12, 11:04 masaz tajski
|
|
|
[quote="Zosias"]dobre olejki jest bardzo ciężko znaleźć[/quote]
twoje krotkie wypowiedzi na temat masazu nic, tylko oprawic w ramke i powiesic na scianie w gabinecie. Klienci beda miec ucieche, a smiech to zdrowie |
|
|
|
|
Fikou
masażysta wokalista
|
Wysłany: 2009-02-26, 23:40
|
|
|
a kto robi własne olejki?
chyba nie opłaca się kupować gotowców... stanowczo za drogie, na bazie oleju z pestek winogron można zrobić fenomenalną oliwkę gdy doda się kilka kropel oleju eterycznego.
zastanawiam się nad czymś czego jeszcze nie stosowałem... nad łączeniem parafiny z olejkami. Oliwka ziaja witaminowa jest na parafinie a uważam ją za bardzo dobrą... lepiej niż oliwa się sprawdza |
|
|
|
|
|