Polecane produkty



Linki sponsorowane




Poprzedni temat «» Następny temat
Czekolada dla ciała i ducha
Autor Wiadomość
e-Masaz.pl
Site Admin


Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 3082
Wysłany: 2011-01-03, 12:27   Czekolada dla ciała i ducha

Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek” – słowa Judith Viorst, amerykańskiej pisarki, doskonale oddają kult tej przepysznej substancji. Ale w słodkiej tabliczce kryje się więcej niż tylko cudownie kojący smak…

Aby dotrzeć do początku historii czekolady, musimy cofnąć się prawie 3 tysiące lat wstecz! Wtedy właśnie, wybrzeża Zatoki Meksykańskiej zamieszkiwali Olmekowie. To oni najprawdopodobniej jako pierwsi zaczęli uprawiać kakaowce – udało im się to dzięki otoczeniu tropikalnych lasów, wysokiej temperaturze i dużej wilgotności. Wiele stuleci później o krok dalej poszli Majowie. Poddali nasiona kakaowca fermentacji i suszeniu, dzięki czemu powstało ziarno nadające się do palenia i rozcierania na miazgę. W połączeniu z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili sporządzili napój, który pijali królowie i uczestnicy obrzędów religijnych. Uważano go za przysmak bogów i otaczano szczególną czcią. Od Majów czekoladową tradycję przejęli Aztekowie, którzy wzbogacali napój wanilią, papryką, bądź płatkami kwiatów. W tym czasie ziarna kakaowca zaczęto cenić bardzo wysoko, uczyniono z nich monetę obiegową. Na stary kontynent (do Hiszpanii) czekoladę sprowadził w 1528 r. hiszpański konkwistador Hernando Cortez nazywając ją „brązowym złotem”. Początkowo Europejczycy podchodzili do niej sceptycznie, napój był zbyt gorzki. Dopiero hiszpańscy mnisi dodali do zmielonych ziaren cukier, cynamon, anyż oraz ciepłą wodę – dzięki temu powstał pyszny smakołyk, na punkcie którego oszalał cały kraj. Pierwszy odpowiednik dzisiejszej tabliczki pojawił się w Holandii. Duży wkład w rozwój nowych technik przyrządzania czekolady mają również Szwajcarzy.

Dziś po czekoladę sięgamy w celu poprawienia nastroju, rozjaśnienia umysłu, dodania sobie energii. Dzięki badaniom naukowców wiemy, które składniki i w jaki sposób na nas wpływają. Zawarte w czekoladzie mikroelementy, takie jak magnez, teobromina, żelazo, flawonoidy i fenyloetyloamina w korzystny sposób oddziałują na psychikę człowieka, powodując euforyczne samopoczucie, podobne do stanu zakochania. Sam zapach spowalnia przebieg fal mózgowych, a tym samym działa uspokajająco. Czekolada jest także doskonałym źródłem potasu, magnezu i wapnia. Wykazano w niej również wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które odgrywają ważną rolę w spowalnianiu procesów starzenia i zapobieganiu nowotworom i chorobom serca.

Dobroczynne właściwości czekolady znane są i wykorzystywane także w kosmetyce. Specjalną czekoladę kosmetyczną (zawierającą 50% miazgi, oleje i składniki rozgrzewające) najczęściej dodaje się do kosmetyków do ciała: balsamów, pellingów, produktów o działaniu modelującym. Niewątpliwie zasłużoną karierę robi czekolada w ośrodkach SPA. Wykorzystuje się ją z powodzeniem przy zabiegach wyszczuplających (czekolada pobudza spalanie tłuszczu), rewelacyjne efekty daje także w połączeniu z odpowiednim masażem. Masaż pomaga w uzyskaniu stanu głębokiego odprężenia, poprawia krążenie krwi i limfy. Podczas zabiegu dobrze jest wykorzystać ciepły olej do masażu na bazie czekolady, który pomoże poprawić mikrocyrkulację, zlikwiduje obrzęki i wzmocni spalanie tkanki tłuszczowej. Taki rytuał przywraca harmonię duszy i ciała, działając dobroczynnie na cały organizm.

Stopniowo uwalniany aromat unoszący się podczas masażu, dodaje energii i poprawia samopoczucie, zaś łagodny dotyk odpręża i relaksuje. Na zakończenie warto nałożyć na ciało uprzednio podgrzaną, kremową maskę czekoladową o działaniu głęboko nawilżającym i zmiękczającym. Czekolada stworzy swoisty kokon otulający całe ciało, stymulując procesy odżywcze i odchudzające, wzmacniając i utrwalając efekt masażu. Taki zabieg idealnie zaspokoi potrzeby skóry przesuszonej, łuszczącej się, pozbawionej napięcia i prawidłowego odżywienia oraz wymagającej regeneracji i wygładzenia. Zawarte w czekoladzie substancje, stymulujące wydzielanie hormonów szczęścia, wprowadzają w doskonały nastrój, który towarzyszy nam jeszcze długo po zabiegu.

Autor:
mgr fizjoterapii Barbara Przybylska
Menedżer Clarena SPA

Źródło:
solarium.net.pl
"SOLARIUM & Fitness" nr 3/2009 ss. 98-99
 
     
Linki sponsorowane
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl zmodyfikowany dla e-Masaz.pl, Mapa witryny

Wyszukiwanie w Google

Partnerzy forum
Gabinety masażu Kurs masaż tajski Fizjoterapia Rehabilitacja
Forum korzysta z plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kopiowanie materiałów bez zgody administracji zabronione. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników oraz materiały przez nich przesłane. Witryna ma charakter informacyjny. Redakcja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane wykorzystaniem przez użytkownika informacji zawartych na forum.
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Reklamy

Linki sponsorowane



Stoły do masażu

Stoły do masażu

Kursy masażu

Masaż




Ostatnio na forum



Zapraszamy na FB



Zapraszamy na G+



Zapraszamy na Instagrama