To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum.e-Masaz.pl
Internetowe forum o masażach, fizjoterapii, odnowie biologicznej i spa. Forum masażu. Forum masaże. Forum masaż. Forum spa. Forum masaze. Forum rehabilitacja. Forum fizjoterapia. Forum masażystów. Forum masażysty. Fizjoterapia forum, Rehabilitacja forum

Egzamin zawodowy Technik masażysta - EGZAMIN TEORETYCZNY 2014

Truskawa - 2014-06-16, 17:29

pytanie:
Który zestaw zabiegów należy zastosować u pacjenta z astmą oskrzelową w okresie zaostrzenia objawów choroby
- inhalacje, ćw oddechowe, ciepłe kąpiele kończyn
-inhalacje ćw. oddechowe masaż klasyczny kończyn
-masaż klasyczny kończyn inhalacje sprężynowanie klatki piersiowej
- masaż segmentarny grzbietu inhalacje sprężynowanie klatki piersiowej..

???

robobobo91 - 2014-06-16, 17:30

wskaż właściwą kolejność zabiegów fizjoterapeutycznych, warunkując skuteczność leczenia skoliozy funkcjonalnej

zabiegi cieplne, masaż grzbietu, korekcja kręgosłupa, ćwiczenia elongacyjne grzbietu dobrze?

robobobo91 - 2014-06-16, 17:30

Truskawa napisał/a:
pytanie:
Który zestaw zabiegów należy zastosować u pacjenta z astmą oskrzelową w okresie zaostrzenia objawów choroby

???

-inhalacje ćw. oddechowe masaż klasyczny kończyn moja odp

maciekc - 2014-06-16, 17:31

swoją drogą - wszyscy pisaliśmy to samo? Wersja arkusza "X"? ;)
mariola_goldap - 2014-06-16, 17:33

tak,wszyscy to samo :)
maciekc - 2014-06-16, 17:33

Truskawa napisał/a:
pytanie:

???

Moim zdaniem odpowiedz A. Zaostrzenie objawów choroby jest przeciwwskazaniem do wykonania masażu...

Daniel_26 - 2014-06-16, 17:33

robobobo91 napisał/a:
Truskawa napisał/a:
pytanie:

???

-inhalacje ćw. oddechowe masaż klasyczny kończyn moja odp

Prawidłowa odpowiedź to
A - - inhalacje, ćw oddechowe, ciepłe kąpiele kończyn

Sprawdzałem u Zborowskiego - Masaż w Jednostkach Chorobowych.

Madzia501 - 2014-06-16, 17:34

tez zaznaczyłam " inhalacje, ćw oddechowe, ciepłe kąpiele kończyn "
Daniel_26 - 2014-06-16, 17:42

Zadanie 1

Który ruch w stawie biodrowym jest wspomagany przez mięsień prosty uda?

A. Zginanie
B. Prostowanie
C. Rotacja zewnętrzna
D. Rotacja wewnętrzna

Zadanie 2

Przyczepy początkowe, znajdujące się na końcu barkowym obojczyka, wyrostku barkowym łopatki i grzebieniu łopatki, należą do mięśnia

A. Dwugłowy ramienia
B. Naramienny
C. Ramienny
D. Łokciowy

Zadanie 3

Który schemat przedstawia drogę krwi żylnej w krwiobiegu dużym?

A. Naczynia włosowate -> naczynia krwionośne większe -> prawa komora serca -> prawy przedsionek serca
B. Naczynia włosowate -> naczynia krwionośne większe -> prawy przedsionek serca -> prawa komora serca
C. Lewy przedsionek serca -> Lewa komora serca -> naczynia krwionośne większe -> naczynia włosowate
D. Lewa komora serca -> Naczynia krwionośne większe -> naczynia włosowate -> naczynia krwionośne większe

Zadanie 4

Który z wymienionych objawów występujących u pacjenta jest wskazaniem do masażu segmentarnego?

A. Zmiany odruchowe w chorobach nowotworowych kości.
B. Zaburzenia przemiany materii bez zmian odruchowych
C. Zmiany odruchowe w chorobach zwyrodnieniowych stawów.
D. Zaburzenia cyklu miesiączkowego bez zmian odruchowych

Inka44 - 2014-06-16, 17:42

Z tych co już udało mi się sprawdzić w necie:
1.staw biodrowy i mesien prosty uda; odp. zginanie
2.przyczepy poczatkowe, odp: naramienny
3.schemat drogi krwi zylnej w krwiobiegu duzym (w tym pytaniu duzo osob mialo zle i zaznaczyło D czyli ze poczate jest w lewej komorze, bo nie zauwazyli ze bylo napisane ze jest to droga krwi zylnej, a ona zaczyna sie od naczyn wlosowatych) odp: B naczynia wł->naczynia krw->prawy przedsionek->prawa komora
4.objawy, wskazania do segm, odp zmiany odruchowe w ch. zwyrodnieniowej
5.kiedy nie robimy klasycznego, odp: obrzeki
6.przeciwskazanie w wirowym, odp:odwapnienie kosci
7.drenaz podbrzusza, odp:prawe wezly pachwinowe (powyzej linii pepka w gore, ponizej w dol)
8.segmentarna kolejnosc konczyny gornej, odp: bark ramie st lokciowy, przedramie, staw prom-nadgars., reka
9.
10.
11. segmentarny i zmiany reumatyczne, odp: zniesienie zmian odruchowych, odstawowych
12.zjawisko w strukturach po drenazu, odp zwiekszenie ilosci odprowadzonej chlonki

Daniel_26 - 2014-06-16, 17:44

Zadanie 5

W którym z wymienionych przypadków chorobowych nie należy stosować masażu klasycznego kończyny górnej?

A. Zanik mięśni.
B. Obrzęki stawów.
C. Przykurcze mięśni.
D. Zwyrodnienia stawów

Zadanie 6

Przeciwwskazaniem do stosowania masaży wodnych wirowych kończyn dolnych jest między innymi?

A. atonia mięśni
B. odwapnienie kości
C. Przykurcz okołostawowy
D. Zanik mięśni z bezczynności

sebeq - 2014-06-16, 17:45

Tyle, że co znaczy zaostrzenie? Że nastąpił stan podostry. Dla mnie to było skrajnie niejasne i niestety zaznaczyłem chyba źle bo napisałem segment. Czasu było za mało na tak debilnie skonstruowane pytania, nie miałem nawet chwili, żeby drugi raz je przeczytać i przeanalizować i ciągle stres, że zabraknie czasu.

Ten test nie był trudny bo mało tam było zagadnień dotyczących tego czego się uczyliśmy, on po prostu był absurdalnie skonstruowany, nie wiem czemu to miało służyć.

maciekc - 2014-06-16, 17:45

Inka44 napisał/a:
Z tych co już udało mi się sprawdzić w necie:
1.staw biodrowy i mesien prosty uda; odp. zginanie
2.przyczepy poczatkowe, odp: naramienny
3.schemat drogi krwi zylnej w krwiobiegu duzym (w tym pytaniu duzo osob mialo zle i zaznaczyło D czyli ze poczate jest w lewej komorze, bo nie zauwazyli ze bylo napisane ze jest to droga krwi zylnej, a ona zaczyna sie od naczyn wlosowatych) odp: B naczynia wł->naczynia krw->prawy przedsionek->prawa komora
4.objawy, wskazania do segm, odp zmiany odruchowe w ch. zwyrodnieniowej
5.kiedy nie robimy klasycznego, odp: obrzeki
6.przeciwskazanie w wirowym, odp:odwapnienie kosci
7.drenaz podbrzusza, odp:prawe wezly pachwinowe (powyzej linii pepka w gore, ponizej w dol)
8.segmentarna kolejnosc konczyny gornej, odp: bark ramie st lokciowy, przedramie, staw prom-nadgars., reka
9.
10.
11. segmentarny i zmiany reumatyczne, odp: zniesienie zmian odruchowych, odstawowych
12.zjawisko w strukturach po drenazu, odp zwiekszenie ilosci odprowadzonej chlonki

9. kierunek w masazu klatki piersiowej, odp od lukow zebrowych do obojczyka i od mostka do linii pachowych
10. masaz w wodzie 38 stopni, odp zwiekszenie odplywu krwi zylnej

mariola_goldap - 2014-06-16, 17:48

to faktycznie w 3 zadaniu mam żle....nawet nie skumałam....
maciekc - 2014-06-16, 17:49

sebeq napisał/a:
Tyle, że co znaczy zaostrzenie? Że nastąpił stan podostry. Dla mnie to było skrajnie niejasne i niestety zaznaczyłem chyba źle bo napisałem segment. Czasu było za mało na tak debilnie skonstruowane pytania, nie miałem nawet chwili, żeby drugi raz je przeczytać i przeanalizować i ciągle stres, że zabraknie czasu.

Ten test nie był trudny bo mało tam było zagadnień dotyczących tego czego się uczyliśmy, on po prostu był absurdalnie skonstruowany, nie wiem czemu to miało służyć.

Moim zdaniem też nie był trudny, ale faktycznie trzeba było być bardzo uważnym i dokładnie czytać. Też jestem zdania, że bardziej powinni sprawdzać wiedzę, niż koncentrację ;) z drugiej strony w części pytań trzeba było logicznie połączyć ze sobą fakty, a to w sumie ważne w tym zawodzie.