Egzamin zawodowy Technik masażysta - EGZAMIN TEORETYCZNY 2014
maciekc - 2014-06-16, 18:07
Madzia501 napisał/a: | W celu uzyskania najlepszych efektów kompleksowego leczenia pacjenta z objawami lumbago, poza masażem klasycznym i cwiczeniami leczniczymi, należy zastosowac zabieg ??
odp D ?? |
Chyba elektro. Ale co to jest sylwoterapia?
kpk1981 - 2014-06-16, 18:07
Madzia501 napisał/a: | W celu uzyskania najlepszych efektów kompleksowego leczenia pacjenta z objawami lumbago, poza masażem klasycznym i cwiczeniami leczniczymi, należy zastosowac zabieg ??
odp D ?? |
Raczej D, reszta odpowiedzi jest trochę bez sensu. Jednak ja zaznaczyłem C, przez pomyłkę - miałem potem poprawić i zapomniałem. Sylwoterapia = drzewoterapia.
maciekc - 2014-06-16, 18:08
o jezu, wygooglowałem.
Sylwoterapia, inaczej drzewoterapia – pobudzanie organizmu do samoleczenia, poprzez przebywanie w obecności drzew i krzewów.
To zdecydowanie elektroterapia
Inka44 - 2014-06-16, 18:10
a w tym 9 o kierunku klasyka w kl. piersiowej?
to ze od mostka do linii pachowych to okej, ale to drugie powinno byc od obojczyka do łuków czy od łuków do do obojczyka? ja to drugie zaznaczyłam, w arkuszu odp C
mas.krk - 2014-06-16, 18:10
maciekc napisał/a: | Madzia501 napisał/a: | W celu uzyskania najlepszych efektów kompleksowego leczenia pacjenta z objawami lumbago, poza masażem klasycznym i cwiczeniami leczniczymi, należy zastosowac zabieg ??
odp D ?? |
Chyba elektro. Ale co to jest sylwoterapia? |
spacery po lesie
maciekc - 2014-06-16, 18:12
Inka44 napisał/a: | a w tym 9 o kierunku klasyka w kl. piersiowej?
to ze od mostka do linii pachowych to okej, ale to drugie powinno byc od obojczyka do łuków czy od łuków do do obojczyka? ja to drugie zaznaczyłam, w arkuszu odp C |
Dobrze!
maciekc - 2014-06-16, 18:24
Zawodnik wykonujacy bieg, podczas przenoszenia nogi z pozycji zakrocznej do wykrocznej, jednoczesnie wykonuje ruchy:
A - zgiecia w st biodrowym i zgiecia w st kolanowym
B - wyprost w biodr i zgiecie w kolanowym
C - zgiecia w biodr i wypr w kol
D - wypr w biodr i wypr w kol
Daniel_26 - 2014-06-16, 18:24
Za co macie w
17
Wskaż właściwą kolejność zabiegów fizjoterapeutycznych , warunkującą skuteczność leczenia skoliozy funkcjonalnej?
Ja dałem C - Zabiegi cieplne, masaż grzbietu, korekcja kręgosłupa, ćwiczenia elongacyjne grzbietu
/wydaje mi się prawidłowa kolejność fizjo - masaż - kinezy/
i w 18
Który zestaw zabiegów fizjoterapeutycznych należy zastosować u pacjentki cierpiącej na napadowe ziębnięcie i drętwienie kończyn w przebiegu choroby Raynauda
Dałem A - Kąpiele czterokomorowe, masaż klasyczny, ćwiczenia Burgera, terapia zajęciowa.
/nie należy oziębiać, wiec pozostałe odpowiedzi odpadają/
basiunka38 - 2014-06-16, 18:25
Halford napisał/a: | robobobo91 napisał/a: | Daniel_26
Który schemat przedstawia drogę krwi żylnej w krwiobiegu dużym?
A. Naczynia włosowate -> naczynia krwionośne większe -> prawa komora serca -> prawy przedsionek serca
B. Naczynia włosowate -> naczynia krwionośne większe -> prawy przedsionek serca -> prawa komora serca
C. Lewy przedsionek serca -> Lewa komora serca -> naczynia krwionośne większe -> naczynia włosowate
D. Lewa komora serca -> Naczynia krwionośne większe -> naczynia włosowate -> naczynia krwionośne większe
Odpowiedź D |
U nas większość dała odp. C. W sumie to chyba nigdy nie skumam o co chodzi z tym małym i dużym obiegiem krwi |
Krew wyplywa z serca tętnicami a wraca żyłami, to niby nad czym się tu zastanawiać wiadomo że B
robobobo91 - 2014-06-16, 18:28
Daniel_26 napisał/a: | Za co macie w
17
Wskaż właściwą kolejność zabiegów fizjoterapeutycznych , warunkującą skuteczność leczenia skoliozy funkcjonalnej?
Ja dałem C - Zabiegi cieplne, masaż grzbietu, korekcja kręgosłupa, ćwiczenia elongacyjne grzbietu
/wydaje mi się prawidłowa kolejność fizjo - masaż - kinezy/
i w 18
Który zestaw zabiegów fizjoterapeutycznych należy zastosować u pacjentki cierpiącej na napadowe ziębnięcie i drętwienie kończyn w przebiegu choroby Raynauda
Dałem A - Kąpiele czterokomorowe, masaż klasyczny, ćwiczenia Burgera, terapia zajęciowa.
/nie należy oziębiać, wiec pozostałe odpowiedzi odpadają/ |
Mam tak samo
robobobo91 - 2014-06-16, 18:28
W 11 zadaniu jaką macie odp ?
maciekc - 2014-06-16, 18:29
robobobo91 napisał/a: | W 11 zadaniu jaką macie odp ? |
C
mas.krk - 2014-06-16, 18:30
robobobo91 napisał/a: | W 11 zadaniu jaką macie odp ? |
C - zniesienie zmian odruchowych, odstawowych
mailmasaz - 2014-06-16, 18:31
11) C