Hyde Park forum ogólne - Kuchnia bez przypraw
bonka - 2020-05-17, 09:07 Temat postu: Kuchnia bez przypraw W kuchni eksperymentuje cale moje zycie. Ostatnio dopszedlem do wniosku, ze
wlasciwie moge obywac sie bez przypraw (bo i tak mych ulubionych w Anglii nie
ma), nie liczac soli no i czasami pieprzu. Glownie delektuje sie oryginalnymi
smakami, jakie niosa za soba podstawowe skladniki potraw. I wiecie co?
Calkiem smacznie i zupelnie inaczej. Mozna rzec, ze ucze sie jesc na nowo. A
wy macie takie doswiadczenia za soba?
hella - 2020-05-18, 11:34
U mnie bywa róznie. Sa produkty, które smakują wspaniale bez konieczności dodania przypraw. Są jednak potrawy, w których dodatek przyprawy jest swoista kropka nad i oraz dodaje potrawie zupełnie innego wymiaru. Staram się ograniczać przyprawy w przypadku nowalijek takich jak młode ziemniaczki i warzywa tak aby nie zabijać ich smaku. Jeśli już to dodaje do nich zioła takie jak koperek, czy bazylia
Jednak jeśli robię coś z wołowiną czy z wieprzowiną, dobra przyprawa taka jak pieprz mielony czy kolendra jest dla mnie obowiązkowa.
Poza tym przyprawy dodaje do ciast i deserów. Uwielbiam na przykład cynamon https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne/cynamon-mielony .
michalka - 2020-05-22, 09:44
Ja za to bardzo lubię przyprawy, ale nie mam na myśli tych gotowych mieszanek o dziwnych składach tylko po prostu pojedyncze zioła albo suszone warzywa. Bardzo często korzystam z wędzonej papryki, pieprzu, bazylii, tymianku, oregano, czosnku niedźwiedziego, ostrej papryki, ale na zmianę kupuję też mniej znane przyprawy, jak czarnuszka, cząber itp. , żeby poznać nowe smaki
Anonymous - 2020-09-14, 10:33
Bez przypraw nie da sie jesc, mozna bez tluszczu itd ale przyprawa to podstawa
Marta524 - 2020-10-14, 09:08
Ja jestem na diecie bez tłuszu i słabo . Niestety jestem do tego zmuszona przez wysoki cholesterol
|
|
|