Fizjoterapia informacje ogólne - Hydroterapia, czyli woda zdrowia doda
fizjo - 2014-01-21, 12:58 Temat postu: Hydroterapia, czyli woda zdrowia doda Hydroterapia jest jednym z działów fizjoterapii, polegającym na zewnętrznym oddziaływaniu wody na ciało człowieka w celu osiągnięcia określonego efektu leczniczego. Woda może być pod postacią ciekłą, stałą lub gazową. Aby hydroterapia przyniosła określony cel fizjoterapeutyczny temperatura wody i jej ciśnienie powinny być dopasowane do leczonego schorzenia.
Rys historyczny
Wodolecznictwo znane było już w starożytności. Wszakże Kleopatra kąpała się wodzie z dodatkiem płatków różanych lub mleka, a Rzymianie chętnie korzystali z łaźni. Współcześnie hydroterapia jest chętnie stosowana w rehabilitacji schorzeń ruchu, gdyż woda ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Dodatkowo można połączyć ją z aromaterapią, dodając do wodnych kąpieli odpowiednie olejki eteryczne.
Zalety hydroterapii
Hydroterapia stymuluje cały organizm: poprawia krążenie krwi, przyśpiesza przemianę materii, zmniejsza napięcie mięśniowe i działa relaksująco. Polecana jest osobom starszym, a także kobietom w ciąży. Naprzemienne polewanie się ciepłą i zimną wodą można wykonywać w zaciszu swojego domu, hartując w ten sposób organizm, by zapobiegać przeziębieniom i infekcjom. W przypadku schorzeń kręgosłupa, dyskopatii, reumatoidalnego zapalenia stawów kończyn górnych lub dolnych zalecane są kąpiele kinezyterapeutyczne, przebiegające pod ścisłym nadzorem rehabilitanta. Do innych metod hydroterapii należą: kąpiele perełkowe, bicze wodne, hydromasaż.
Źródło: forus.co
kropka - 2014-10-22, 14:48
Hej moja babcia była w wakacje w sanatorium i miała tam takie zabiegi w wodzie z bąbelkami. Znalazłam coś takiego na stronie ośrodka Kręg-Clinic. Wiecie może jak to dokładnie działa i może ile kosztują takie zabiegi? Babcia mi tłumaczy, ciągle o tym mówi i chciałabym jej sprawić mały prezent bo zbliżają się jej 76 urodziny.
adria - 2014-10-24, 19:58
kropka napisał/a: | Hej moja babcia była w wakacje w sanatorium i miała tam takie zabiegi w wodzie z bąbelkami. Znalazłam coś takiego na stronie ośrodka Kręg-Clinic. Wiecie może jak to dokładnie działa i może ile kosztują takie zabiegi? Babcia mi tłumaczy, ciągle o tym mówi i chciałabym jej sprawić mały prezent bo zbliżają się jej 76 urodziny. |
prawodopodobnie był to Masaż Wirowy .
massagewarsaw - 2014-10-24, 20:27
zadzwon do kliniki o info.
ale poniewaz maja sprzet profesjonalny, do stalego uzytku, to bedzie ponad twoja kieszen. Szukaj podobnego w supermatketach/agd. Niestety, jak wszystko, te urzadzenia szybko sie nudza. Sasiad wydal sporo na specjalna wanne, przebudowal lazienke, teraz nie uzywa, bo mu sie nie chce codziennie moczyc.
|
|
|