Pytania do specjalisty dotyczące fizjoterapii - Technik fizjoterapii uprawnienia?
Marcinek - 2012-11-12, 21:51 Temat postu: Technik fizjoterapii uprawnienia? Witam serdecznie,
Jestem technikiem fizjoterapii po medycznym studium zawodowym.
Ukończyłem kursy masażu I, II, III, stopnia,
Moje pytania:
1. Czy mogę otworzyć własny gabinet rehabilitacyjny czy tylko gabinet masażu?
2. Czy mogę podpisać umowę z NFZ?
3. Czy jest możliwe przedawnienie(uznanie nieważności) dyplomu z racji nie wykonywania zawodu ile lat jeśli tak?
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Marcin
massagewarsaw - 2012-11-13, 06:26 Temat postu: kurs masaz tajski 1. mozesz gabinet rehabilitacji, ale to tylko nazwa. Wazniejsze, jakie zabiegi bedziesz oferowal
2. nie, zeby podpisac z nfz trzeb miec magistra. Mozesz wejsc w porozumienie z jakims magistrem. Potrzebny jest rozny kosztowny, sprzet, ktory trzeba wiedziec, jak poprawnie obslugiwac. Masz niewielkie szanse.
3. nie ma przedawnienia, ale jesli nie pracowales w zawodzie wiele lat (ostatni technik byl cos okolo 2005), to wyparowala ci wiedza, nabyte zdolnosci, rowniez zmienily sie metody i ich zastosowanie. Przypuszczac mozna, ze po technikum nie miales praktyki z klientami. Powinienes zatrudnic sie, zlapac doswiadczenie i (jesli mozliwe) kursy. Inaczej ryzykujesz, ze twoja praktyka nie bedzie skuteczna i klineci nie przyjda/nie zostana z toba.
raczej nie podkreslaj, ze skonczyles kursy masazu 3 stopni, bo to moze swiadczyc, ze nie jest to masaz leczniczy
Marcinek - 2012-11-13, 09:30 Temat postu: Technik fizjoterapii-kwalifikacje Witam serdecznie,
Proszę o odpowiedź na pytanie w nawiązaniu do wcześniejszej rozmowy?
1. Jakie zabiegi mogę wykonywać mając swój gabinet rehabilitacji będąc technikiem fizjoterapii?
2. Rozumiem że gabinet masażu jak najbardziej mogę otworzyć?
3 Jaki rodzaj opodatkowania proponujecie vat czy ryczałt?
4. Co saądzicie o masażu w biurach np work-side czy jest popyt na takie zabiegi?
Dziękuję również za wcześniejszą odpowiedź
massagewarsaw - 2012-11-13, 10:57 Temat postu: kurs masaz tajski
Marcinek napisał/a: | Witam serdecznie,
Proszę o odpowiedź na pytanie w nawiązaniu do wcześniejszej rozmowy?
|
nie rozumie twojego pytania. Sproboj bez pytajnika.
Marcinek napisał/a: | 1. Jakie zabiegi mogę wykonywać mając swój gabinet rehabilitacji będąc technikiem fizjoterapii?
2. Rozumiem że gabinet masażu jak najbardziej mogę otworzyć?
3 Jaki rodzaj opodatkowania proponujecie vat czy ryczałt?
4. Co saądzicie o masażu w biurach np work-side czy jest popyt na takie zabiegi?
Dziękuję również za wcześniejszą odpowiedź |
1. ktorych sie uczyles
2. mozesz, nawet po ktorkim kursie mozna
3. ktos wczesniej tu doradzal ryczalt, mozna wpisac wydatki (np kursy)
4. w czasie kryzysu nie ma. Pracodawcy z reguly funduja masaz, ale teraz sa oszczedni
zbyszek - 2012-11-26, 19:52
Przy opodatkowaniu na zasadzie ryczałtu niczego nie można odliczyć, tylko przy tzw. "zasadach ogólnych", czyli książce przychodów i rozchodów.
RehaT - 2013-04-18, 23:57
Jako technik mozesz wykonywac wszystkie zabiegi.Mozesz obslugiwac kazdy aparat do fizykoterapii. Mozesz tez pracowac na sali z pacjentami.
zawisza piotr - 2013-05-23, 11:49
Podpisanie kontraktu z nfz to długa droga i przydaje się znajomość pani magdy czy pana stefana. Prywatny gabinet można otworzyć ale trzeba mieć co w nim robić. Z patrzenia w ścianę się nie wyżyje. Polecam znaleźć pracę i pacjentów a potem otwierać
|
|
|