Pytania do specjalisty dotyczące fizjoterapii - Anatomia - identyfikacja nerwów
killwithme - 2012-03-06, 07:45 Temat postu: Anatomia - identyfikacja nerwów Witam, jestem studentem 2 roku fizjoterapii i mam od jednego z profesorów do opanowania przebiegi poszczególnych nerwów. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że mam problem z identyfikacją dwóch:
- nerw odstrzałkowy
- nerw podkolanowy
Tudzież moje pytanie, o które nerwy mogło tu chodzić?
Nerw odstrzałkowy wydaje mi się będzie to nerw strzałkowy wspólny, ale podkolanowy? Bardzo bym prosił o jakąś radę. Rozmawiałem z jednym wykładowcą na uczelni i sugerował mi n. udowo-goleniowy. Czy to może być ten? Czy raczej n. międzykostny goleni lub r. popliteus?
Prosiłbym tylko o pomoc w identyfikacji...
massagewarsaw - 2012-03-06, 07:52 Temat postu: kurs masaz tajski
killwithme napisał/a: | nerw podkolanowy |
nervus saphenus
"nerw odchodzący od nerwu udowego, biegnący po przyśrodkowej stronie kolana oddając gałązki nerwowe unerwiające czuciowo stronę przednio-przyśrodkową piszczeli"
killwithme - 2012-03-06, 08:00
Dziękuję.
massagewarsaw - 2012-03-06, 08:07 Temat postu: kurs masaz tajski podziekuj google.
teraz nim posluguja sie nawet przedszkolaki, z dobrym skutkiem.
twoj profesor nie zadal ci lamiglowki na schorzenie, tylko prosty test na budowe anatomiczna.
a wykladowca na uczelni, ktory mial kilka sugestii na nazwe jednej struktury, to moze powinien nadal sie uczyc, a nie wykladac
zbyszek - 2012-03-17, 14:32 Temat postu: Re: Anatomia - identyfikacja nerwów
killwithme napisał/a: |
Nerw odstrzałkowy wydaje mi się będzie to nerw strzałkowy wspólny |
Ja typuję raczej towarzyszący żyle odstrzałkowej nerw skórny tylny uda (nervus cutaneus femoris posterior), ale...
|
|
|