Masaż informacje ogólne - Czy osoba z skoliozą może zostać masażystą?
sylaw - 2011-08-06, 07:34 Temat postu: Czy osoba z skoliozą może zostać masażystą? Witam
czy osoba z skoliozą może zostać masażystą?
Lekarz rodzinny nie widzi przeciwwskazań aby iść do szkoły na kierunek technik masażysta.
A co Wy sądzicie o tym po długoletniej praktyce masowania,- sugestie , uwagi?
Skolioza ok 25%, od lat szkolnych. Na razie nie ma problemu z pleckami, jedynie czasem lędźwie dokuczą np po pracy w ogródku.
massagewarsaw - 2011-08-06, 11:13 Temat postu: kurs masaz tajski masujesz juz ponad rok i nie mialas bolow, wiec poradzisz sobie w szkole i na praktykach.
Jednak jesli bys myslala o zatrudnieniu w szpitalu czy przychodni, to tam jestes 7h na nogach. Do tego czasami pomoc pacjentowi z wozka na stol i spowrotem wymaga sily i obciaza kregoslup.
jesli pracujesz sama dla siebie, to mozesz sobie pozwolic na wybor klientow, godzin pracy, urlopow, "chorobowe" etc.
myllusia - 2011-08-06, 20:11 Temat postu: Re: Czy osoba z skoliozą może zostać masażystą?
sylaw napisał/a: | Witam
czy osoba z skoliozą może zostać masażystą?
Lekarz rodzinny nie widzi przeciwwskazań aby iść do szkoły na kierunek technik masażysta.
A co Wy sądzicie o tym po długoletniej praktyce masowania,- sugestie , uwagi?
Skolioza ok 25%, od lat szkolnych. Na razie nie ma problemu z pleckami, jedynie czasem lędźwie dokuczą np po pracy w ogródku. |
najpierw zaczęłabym od pytania: co to za skolioza?
RehaT - 2011-08-06, 21:36
Napewno w tym zawodzie poglebi ci sie skolioza
administrator - 2011-08-07, 09:36
RehaT napisał/a: | Napewno w tym zawodzie poglebi ci sie skolioza |
Nie wątpliwie jak i inne problemy z kręgosłupem. Niestety taki rodzaj pracy.
sylaw - 2011-08-07, 10:30
ok, dzieki
na razie plany tylko masowania "dla siebie" , wiec chyba dam rade:-)
oby tylko więcej klientów przychodziło do mnie, niz ja ze stołem do klienta
administrator - 2011-08-07, 22:18
sylaw napisał/a: | ok, dzieki
na razie plany tylko masowania "dla siebie" , wiec chyba dam rade:-)
oby tylko więcej klientów przychodziło do mnie, niz ja ze stołem do klienta |
jak masażysta dobry to i pacjenci do gabinetu przyjadą
zbyszek - 2011-08-08, 08:54
Sorry, a co TY ze swoja skoliozą robisz, żeby mniej dokuczała? Nie wiem, ile masz lat, ale chyba da się jeszcze przecież coś zrobić??
sylaw - 2011-08-08, 10:03
zbyszek napisał/a: | Sorry, a co TY ze swoja skoliozą robisz, żeby mniej dokuczała? Nie wiem, ile masz lat, ale chyba da się jeszcze przecież coś zrobić?? |
staram się trzymać "prosto"
dzięki wiedzy po kursie masażu co nieco więcej wiem jak sobie pomóc:-)
no i pływanie w basenie zawsze wpływa pozytywnie.
myllusia - 2011-08-08, 21:54
staram się trzymać "prosto"
dzięki wiedzy po kursie masażu co nieco więcej wiem jak sobie pomóc:-)
no i pływanie w basenie zawsze wpływa pozytywnie.[/quote]
a czy na kursie mówili, że w skoliozach występuje coś takiego jak kompensacja?
Twoje pojęcie "staram się trzymać prosto" wcale nie jest takie trafne. Bo można mieć skoliozę i wyglądać tak jakby się jej nie miało.
Dlatego też zadałam pytanie co to za skolioza.
Dlatego lepiej idź na ćwiczenia - teraz jest fajny pnf na piłce + taśmy teraband.
Można dużo zrobić ze skoliozą i nie zastanawiaj się: "czy skolioza nie jest przeciwwskazaniem do bycia masażystą". Na to się nie umiera
Ale "krzywy" masażysta nie będzie odbierany wiarygodnie przez pacjenta, bo w końcu pacjent może zadać pytanie "co ona/on może mi pomóc skoro sam/a jest krzywy/a".
massagewarsaw - 2011-10-29, 19:56 Temat postu: kurs masaz tajski
myllusia napisał/a: |
Ale "krzywy" masażysta nie będzie odbierany wiarygodnie przez pacjenta, bo w końcu pacjent może zadać pytanie "co ona/on może mi pomóc skoro sam/a jest krzywy/a". |
pacjent nie ocenia masazysty po wygladzie, tylko kieduje sie renoma i ocenia po efektach.
sa rozne terapie, ktore nie wymagaja wiele sily, pochylania sie, a nawet mozna w trakcie pracy siedziec. Jesli pracujesz dla siebie, to klient dostosowuje sie do twoich wymagan.
|
|
|